Sve manje novca za otplatu kredita

Beograd -- Za godinu i po broj neredovnih otplata kredita u Srbiji je gotovo udvostručen, iako je 2008. bio među najnižima u Evropi, objavio je internet portal "Kamatica".

Izvor: B92
Podeli

Kako kaže Dušan Uzelac, direktor portala, najčešći razlozi za kašnjenje su promena kursa, smanjenje zarada, neredovna primanja, povećanje kamatnih stopa i gubitak posla.

"Procenjuje je da je više od 50 odsto neredovnih otplata redovnih kredita u Srbiji nastalo kao posledica promene kursa. Upravo kao posledica promene kursa i slabljenja dinara prema evru dešava se da opterećenje od 30 odsto brzo preraste u 40, pa neko ko je plaćao 50 odsto primanja za stambeni kredit sada daje i do dve trećine svojih primanja", kaže Uzelac.

"Procenjuje se da u Srbiji oko pet odsto neredovnih otplata kredita nastaje kao posledica gubitka posla. Taj procenat je u vezi sa brojem ljudi koji su ostali bez posla u odnosu na ukupan broj zaposlenih", kaže on.

Pomeranje kamatnih stopa na osnovu rasta euribora i libora, zahvaljujući finansijskoj krizi nije bilo problem u proteklom periodu, pošto su ove kamatne stope, upravo zbog krize, snižavane do istorijskog minimuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 99 idi na stranu