Vežbe potvrdile spremnost Kfora

Priština -- Vežbe izvedene širom Kosova, u januaru i februaru, potvrdile su punu borbenu gotovost međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, saopštila je glavna komanda Kfora.

Izvor: Beta
Podeli

"Vežbe su potvrdile da su multinacionalne borbene grupe brze, veoma fleksibilne, pokretljive i spremne da reaguju na bilo koju situaciju koja ugrozava bezbednost na celoj teritoriji Kosova", kaže se u saopštenju.

Pet glavnih vežbi je, kako je saopšteno, izvedeno od 15. januara do 24. februara 2010. godine, a u njima je, u stvarnim uslovima, učestvovalo više od 5.000 vojnika iz 31 zemlje i 700 taktičkih vozila na kopnu uz podršku 21 helikoptera.

Najavljeno je da će se nastaviti izvođenje vežbi kako bi se trupe obučavale i održale borbenu gotovost na najvišem mogućem nivou kako bi osigurale bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

Broj pripadnika Kfora je od 1. februara smanjen sa 14.000 na 10.000 pripadnika. Najavljeno je da će se broj pripadnika međunarodnih mirovnih snaga i dalje smanjivati, što će zavisiti od procene bezbednosne situacije na Kosovu.

strana 1 od 46 idi na stranu