Ćulibrk: Ključ u načinu trošenja

Beograd -- Urednik lista "Ekonomist" Milan Ćulibrk kaže da nije ključni problem u tome koliki deficit budžeta je dogovoren sa MMF-om, već kako će se taj novac trošiti.

Izvor: B92
Podeli

Urednik lista “Ekonomist” Milan Ćulibrk kaže za B92 da je deficit od četiri odsto BDP-a, bez podizanja poreza, moguć jedino dodatnim zaduživanjem države. "Dakle, obezbediće se novac za veću potrošnju od onoga što država prihoduje. Ovde, međutim, ključ problema nije u tome koliki će biti deficit budžeta, nego kako će se taj novac trošiti", objašnjava Ćulibrk.

“Ukoliko novac iz deficita nastavi da se troši za tekuću potrošnju, to neće biti ni u kom slučaju dobro, jer sve te pozajmice moraće da se vrate sa pripadajućim kamatama. Dakle, bilo bi mnogo bolje da taj novac ide za neke investicione projekte, za infrastrukturu, jer bismo onda mogli da stvorimo bolju osnovu za budući privredni rast, a samim tim i za lakšu otplatu ovih kredita”, kaže on.

Ćulibrk navodi da, u vezi sa spornim pitanjima obračuna penzija, problem leži u formuli koja će se primeniti posle dogovorenog perioda u kome će plate u javnom sektoru i penzije biti zamrznute.

“Nije, naime, svejedno da li će 1. januara 2011. godine da se plate u javnom sektoru i penzije usklade sa rastom troškova života i sa eventualnim rastom zarada”, kaže on.

“Iskustva iz prošle godine pokazala su da se primena jedne i druge formule razlikuje u cifraama koje su nekoliko desetina milijardi dinara, odnosno na taj način bi mogao da se stvori praktično novi deficit u budžetu koji bi bio jednak planiranom za narednu godinu”, rekao je Ćulibrk.

Info

Euleks priveo Nazima Blacu

Priština -- Euleks priveo N. Blacu koji tvrdi da je kao pripadnik Obaveštajne službe Kosova učestvovao u ubistvima političara na Kosovu po narudžbini stranke Hašima Tačija.

Kosovo ponedeljak 30.11. 23:39 Komentara: 6

Počinje selidba sudova

Beograd -- Preseljenje sudova i sudskih predmeta, prema novoj organizaciji pravosuđa, trebalo bi da počne sutra, a u sudovima su u toku poslednje pripreme za to.

Društvo ponedeljak 30.11. 23:30 Komentara: 4
strana 1 od 840 idi na stranu