Opasnosti konverzije duga u kapital

Dok su "Srbijagas" i EPS putem konverzije duga u kapital postali vlasnici delova pojedinih preduzeća, ekonomisti kažu da takva praksa nije dobra.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

18:44

Default images

Putem JP “Srbijagasa”, koji je dugove pančevačke “Azotare” i paraćinske “Staklare” konvertovao u svoj kapital, krenuo je i EPS. Elektroprivreda Srbije, prema odluci Vlade Srbije, uskoro bi trebalo da postane vlasnik dela kapitala RTB “Bora”, a vlasništvo ima i u ad “Politici” i tekstilnom kombinatu “Raška”.

Na ovom spisku bi mogla da se nađu mnoga preduzeća, pošto samo za struju privreda u Srbiji EPS-u duguje preko 20 milijardi dinara.

Paraćinska “Staklara” je umesto katanca na kapiji zbog velikih dugovanja, dobila novog većinskog vlasnika.

Dugovi ove fabrike zamenjeni su za udeo “Srbijagasa” u kapitalu, koji je početkom septembra i zvanično preuzeo fabriku.
Ulaskom “Srbijagasa” u “Staklaru”, čini se da su najzadovoljniji radnici.

Paraćinska “Staklara” duguje i 160 miliona dinara za struju, te nije isključeno da vlasnik dela kapitala “Staklare”, uskoro postane i EPS.

Elektroprivreda Srbije je putem konverzije duga u kapital svoju delatnost već proširila na tekstilnu industriju i medije.

Preuzimanje dela kapitala a.d “Politika” i tekstilnog kombinata “Raška” nije se pokazalo kao dobro.

“Oni potpuno prestaju da plaćaju električnu energiju, nadajući se da će Elektroprivreda Srbije u nekom sledećem koraku, ili odlukom Vlade, povećati svoje učešće u tim preduzećima”, rekao je Momčilo Cebalović iz JP Elektroprivreda Srbije.

Kako stvari stoje, EPS će po odluci Vlade Srbije, umesto da naplati 5,5 milijardi dinara duga od RTB “Bora”, postati i vlasnik dela kapitala rudarskog basena.

Lista zainteresovanih se povećava.

“Nije nemoguće da se po tom modelu EPS pojavi kao većinski vlasnik niza firmi u Srbiji. Za neke već znamo da su zainteresovane - tu su ‘Azotara’, ‘Petrohemija’, ‘Goša’, ‘Viskoza’ iz Loznice, ‘Zastava energetike’ iz Kragujevca. Raznorazne firme”, kaže Cebalović.

Ekonomisti upozoravaju da masovna konverzija duga u državni kapital nije dobra.

“Teško da će država uspeti da oporavi ta preduzeća, kada su ona imala velike probleme u svom poslovanju i pre privatizacije. Posle privatizacije, ti problemi su često produbljeni, a sada država, kao prilično spor i sumnjiv upravljač, teško da će postići dobre rezultate”, smatra član ekonomskog saveta Vlade Srbije Milojko Arsić.

Upravni odbor Elektroprivrede Srbije upozorio je da će ovo javno preduzeće imati problema sa tekućom likvidnošću ukoliko se nastavi trend dodatnog pripajanja gubitaša EPS-u, koji je prošlu godinu zavrsio sa gubitkom od 27 milijardi dinara.

U ovaj iznos nije uračunat dug za struju, koji je dostigao iznos od 40 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: