Jeremić: Pritisci na 30 zemalja

Šef diplomatije Vuk Jeremić kaže da će se uskoro videti koliko je Srbija imala uspeha u nastupu prema zemljama na koje se vrši pritisak da priznaju Kosovo.

Izvor: Beta, Danas

Sreda, 30.09.2009.

01:04

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je za “Danas” da će se u narednih nedelju ili dve videti koliko je delegacija Srbije na Generalnoj skupštini UN imala uspeha u nastupu prema tridesetak zemalja na koje se poslednjih nedelja vrši pritisak da priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova.

"Veliki pritisak je vršen na više od 30 zemalja. Mi smo sa svima njima imali sastanke. Lobiranje za nova priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti nastavljaju oni koji su to činili i u prošlosti", rekao je Jeremić za "Danas".

S druge strane, Srbija, kazao je on, ima jasnu podršku SAD na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

"Nakon brojnih razgovora u Njujorku nadam se da će se u EU postići saglasnost da se na ministarskom sastanku u oktobru usvoji zaključak da nam se jednostrana primena SSP-a prizna u procesu sticanja statusa kandidata", kazao je Jeremić.

Važna tema susreta u Njujorku bila je i ekonomija, rekao je Jeremić, a konkretan rezultat mogao bi da bude dolazak u Srbiju najveće američke kompanije u oblasti štamparske industrije.

Na pitanje da li je neko od sagovornika u Njujorku komentarisao učestale napade na strane državljane u Beogradu, ministar Jeremić je kazao da to "niko nije pomenuo".

"To niko nije pomenuo, ni na jednom sastanku. Moram da vam kažem da mi je veoma drago zbog toga, jer su ti napadi nešto što se nipošto ne može tolerisati i za šta nema apsolutno nikakvog opravdanja. Mi ćemo kao država učiniti sve da toga više ne bude", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: