Nastavak ponovljenog suđenja Mišiću

Suđenje Urošu Mišiću za pokušaj ubistva žadarma Nebojše Trajkovića nastavljeno je danas saslušavanjem veštaka sudske medicine i prikazivanjem snimka utakmice.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 30.09.2009.

00:54

Default images

Mišićeva odbrana pokušala je da utvrdi da li su ranije povrede i potencijalne traume koje je Trajković doživeo mogle da utiču na njegovo sadašnje zdravstveno stanje. Podsetimo, Uroš Mišić optužen je da je 2. decembra 2007. na utakmici “Crvena zvezda” – “Hajduk” iz Kule pokušao da ubije Trajkovića tako što je upaljenu baklju pokušao da mu ugura u usta.

U prvostepenom potpuku, Mišić je osuđen na 10 godina zatovra, ali je Vrhovni sud ukinuo tu presudu i suđenje je vraceno na početak.

Ispitujući sudske veštake, odbrana je pokušala da utvrdi da li su oni bili upoznati s medicinskom dokumentacijom žandarma Trajkovića iz ranijih perioda njegovog života.

Radi se, pre svega, o povredi glave koju je Trajković imao kao dete, ali i njegovom učešću u ratu koje je, prema odbrani, moglo da ostavi posledice po njegovu psihu. Takođe, odbrana Uroša Mišića pokušala je da napravi paralelu između nalaza sudskih veštaka iz perioda neposredno posle ranjavanja 2. decembra 2007. godine i nalaza Instituta za medicinu rada koji je ispitivao radnu sposobnost Trajkovića i poslao ga u invalidsku penziju, nastalog godinu dana kasnije.

Veštaci sudske medicine ostali su pri tvrdnjama da su sve Trajkovićeve psihofizičke posledice prouzrokovane napadom na stadionu.

Iako raniji događaji iz njegovog života, kao što su ratovanje u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i ranjavanje u glavu u Medveđi mogu uticati na njegovo zdravstveno stanje, ovoga puta to nije bio slučaj.

U nastavku, prikazan je i policijski snimak utakmnice “Crvena Zvezda” – “Hajduk” iz Kule.

Na javnosti poznatom snimku vide se i Uroš Mišić s upaljenom bakljom, kao i žandarm Nebojš Trajković.

Odbrana je insistirala na uveličanom snimku, jer, prema njihovim rečima, on pokazuje da Trajković ne samo da nije bio u nesvesti, već se i tukao. Današnje suđenje Urošu Mišiću izazvalo je veliku pažnju javnosti, a veliki broj njegovih prijatelja nije mogao da uđe u sudnicu zbog manjka prostora.

Nebojša Trajković nije prisustvovao suđenju, jer je na rehabilitaciji.

TV snimak kao dokaz

Inače, cilj novog suđenja je, prema uputstvu Vrhovnog suda, da se utvrdi da li je navijač "Crvene zvezde" hteo upaljenu baklju da ugura u usta Trajkoviću i da iz toga izvuče zaključke o pokušaju ubistva za koje se Mišić tereti.

Trajkovićev zastupnik Goran Petronijević kaže da upravo činjenica da to što je ceo događaj zabeležen kamerom znatno olakšava dokazni postupak.

“Utvrđivanje činjenica putem svedoka ili nekih drugih, manje pouzdanih dokaznih sredstava u odnosu na TV snimak, prednost je koja će sudu dati mogućnost da pravilno odluči u ovom postupku”, smatra Petronijević.
Uroš Mišiæ (FoNet, arhiva)
“Šta će do kraja postupka biti, to ne znam, ali znam da je gospodin Nebojša Trajković još na lečenju i nisam siguran da li je on spreman da se pojavi na procesu”, kazao je on.

Mišić je na početku ponovljenog suđenja u aprilu rekao da je nad njim vršena tortura u policiji, ali i u Okružnom zatvoru.

On je tada naveo da su ga policajci tukli rukama, nogama i drvenim palicama, ali da te povrede nisu ušle u policijski zapisnik.

U nastavku suđenja početkom ovog meseca svedočio je inspektor Uprave kriminalističke policije u Beogradu za krvne delikte Vukmir Kontić, koji je tvrdio da Mišića niko nije tukao i da policija nije primenjivala silu pri saslušanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: