Tadić: Zaustaviti priznanja Kosova

Njujork -- Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je članice Ujedinjenih nacija koje nisu priznale Kosovo, da ostanu pri takvom stavu.

Izvor: B92
Podeli

U obraćanju na 64. zasedanju Generalne skupštine UN, Tadić je apelovao da se Međunarodnom sudu pravde omogući da neometano i bez pritisaka, kakva bi bila nova priznanja, razmotri jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Tadić je rekao da je međunarodna zajednica prepoznala "izuzetno važnu prirodu" tog pitanja i da je svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN potvrdilo da će učestvovati u usmenoj raspravi u Međunarodnom sudu pravde, koja će se održati 1. decembra.

"U tom kontekstu apelujem na sve zemlje članice da poštuju činjenicu da Međunarodni sud pravde nastavlja da bude aktivno angažovan na tom pitanju. Ne treba prejudicirati njegove rasprave i njegov rad ne treba opstruisati. Treba omogućiti da sudski postupak ide svojim putem, bez političkih pritisaka poput novih priznanja Kosova", naveo je on.

Tadić je rekao da očekuje da će Sud doneti odluku sledeće godine.

"Nema sumnje da će zaključci Suda predstavljati snažan pravni presedan, sa dalekosežnim posledicama za sistem UN. Ishod će ili snažno odvratiti druge separatističke pokrete od pokušaja secesije ili bi rezultat mogao biti takav da ih obrabri da isto postupe", rekao je on.

Dodao je da bi u slučaju da se jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova pravno održi, bila "otvorena vrata za osporavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice UN".

"U ime Republike Srbije, ohrabrujem članice UN, koje nisu priznale (Kosovo), da nastave tim pravcem", rekao je Tadić i naveo da će se podrškom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije osigurati da se međunarodno pravo primeni u slučaju nezavisnosti Kosova.

Tadić je zahvalio zemljama koje nisu priznale Kosove i onima koje su podržale strateški izbor Srbije da se pitanje nezavisnosti Kosova prebaci na teren pravosuđa.

"Srbija nikada neće, ni pod kojim okolnostima, indirektno ili direktno, priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti albanskih vlasti naše južne pokrajine", rekao je on i naveo da će nastaviti da brani svoj teritorijalni integritet mirnim i diplomatskim putem.

Istovremeno je naglasio da Srbija vodi "politiku konstruktivnog angažovanja sa legitimnim akterima na terenu na Kosovu".

"Nastavljamo da podržavamo rekonfiguraciju UNMIK-a i činjenicu da je i dalje neophodan. Pozdravili smo takođe i statusno neutralnu Misiju vladavine prava EU (Euleks) koja deluje u našoj južnoj pokrajini na osnovu Rezolucije 1244 i koja nastavlja da deluje pod opštim autoritetom UN", rekao je Tadić.

On je pozvao "sve odgovorne strane uključene u budućnost Kosova da tešnje sarađuju sa Vladom Srbije u potpunoj primeni plana o šest tačaka generalnog sekretara UN, koji je u novembru 2008. odobrio Savet bezbednosti UN".

"Ovo je vreme zajedničkog rada, a ne produbljavanja podela. Svi imamo svoja ograničenja koje treba poštovati... Otvorimo nove mogućnosti za postizanje praktičnih rezultata, angažovanjem na nizu konkretnih, životnih pitanja u korist svih stanovnika pokrajine, posebno Srba koji su najugroženija zajednica u Evropi", rekao je Tadić.

Tadić je naveo da je centralni strateški prioritet Srbije članstvo u EU i da je Srbija "konkretnim delima i u teškim okolnostima" pokazala svoju odlučnost da postane članica EU.

Predsednik Srbije je ocenio da zamor od proširenja ne sme postati deo nove stvarnosti u Evropi i da solidarnost mora i dalje biti u prvom redu.

On smatra da će proširenje svima koristiti, i novim i starim članicama.

Tadić je kazao i da će ukidanje viza, koje se očekuje od 1. januara 2010. godine, približiti Srbiju Evropi.

Predsednik Srbije je ukazao na reforme koje Srbija sprovodi i na napore u ostvarivanju pune saradnje s Haškim tribunalom, koja je, kako je naveo, "moralna i pravna obaveza prema žrtvama, ali i prema generacijama koje dolaze".

On je rekao da se Srbija zalaže za jačanje regionalne saradnje i podsetio da je Srbija u slučaju BiH garant Dejtonskog sporazuma.

"Neka ne bude sumnje da ćemo ostati posvećeni suverenitetu i teritorijalnom integritetu našeg suseda - kao što ćemo to biti i u slučaju svih drugih članica UN, u regionu i širom sveta", rekao je Tadić.

Evropsku viziju Srbije dopunjuje i "uravnotežena i aktivna spoljna politika" čiji je cilj "angažovanje sa zemljama širom sveta, bliskim i dalekim", kazao je predsednik Srbije.

"To je u našem trajnom interesu i neće se promeniti", rekao je Tadić učesnicima Generalne debate na zasedanju Generalne skupštine UN.

"Naša angažovanje sa Briselom, Moskvom, Vašingtonom i Pekingom - četiri stuba srpske spoljne politike, nastaviće da jača u budućnosti", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija će, takođe, nastaviti da produbljuje veze sa članicama Pokreta nesvrstanih.

Srbija će to činiti ne samo zbog nekadašnje uloge u tom pokretu ili radi obnavljanja tradicionalnih prijateljstava, već jer veruje da međunarodna stabilnost i prosperitet ne mogu biti konsolidovani bez uvažavanja stavova većine u svetskoj porodici nacija.

U vezi sa reformom svetske organizacije, Tadić je ukazao na potrebu očuvanja principa Povelje UN, jačanja međunarodnog prava i ljudskih prava, pravičnog razvoja svetske ekonomije i zaštite prirodne sredine.

Tadić je rekao da je potrebno okončati tranziciju sa "starog porekta zasnovanog na političkoj i ekonomskoj dominaciji" u onaj koji se zasniva na pravičnoj saradnji među zemljama.

Postizanje konsenzusa o ključnim pitanjima nikada nije bilo važnije, rekao je predsednik Srbije u obraćanju učesnicima Generalne skupštine UN u Njujorku.

strana 1 od 809 idi na stranu