Pretnje Aleksandru Martonu

Zrenjanin, Beograd -- Predsednik skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton dobio je pretnju smrću, koja je upućena i njegovom troipogodišnjem sinu.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Marton za B92 kaže da mu je pretnja izrečena verbalno, na ulici, i da je reč o dvojici mladića. Marton, koji je i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, o svemu je obavestio policiju, koja je od njega uzela izjavu.

"Prva reč koju sam razumeo je ‘Ustašo’. Drugu rečenicu sam već dobro razumeo - ‘Ustašo, ti i tvoj sin ste gotovi'. Nisam bio sa sinom, ali to me brine, jer je to meni neko nepoznat, ali je očigledno da sam ja njemu poznat", priča Marton.

"Ovo je zaista informacija koja izaziva nemir. Činjenica je da se može postaviti pitanje kakvo je stanje bezbednosti kod nas”, kaže Marton.

On navodi da je u poslednjih mesec dana izložen žestokom napadu u Zrenjaninu zbog dva svoja poteza, kako navodi, atipična za Srbiju XXI veka.

Marton kaže da su mu određeni krugovi u gradu zamerili to što je, kao predsednik zrenjaninske skupštine, primio grupu hrvatskih logoraša i kritikovao izgradnju nove pravoslavne crkve u Zrenjaninu, ne zato što ima nešto protiv crkve, već zato što se troše sredstva u kriznoj godini.

Poziv nadležnima da kazne pretnje

Zamenici zaštitnika građana Trajan Pankarićan i Dragana Radlovački Grozdanov pozvali su danas nadležne da što pre pronađu i kazne odgovorne za upućivanje pretnji smrću predsedniku Skupštine grada Zrenjanina Aleksandru Martonu i njegovom maloletnom sinu.

"Iako i dalje želimo da verujemo da je Zrenjanin miran grad, grad bez mržnje i grad tolerancije, činjenica je da ovo nije prvi slučaj da se nekome na ovako brutalan način preti samo zato što drugačije misli", navodi se u saopštenju zamenika zaštitnika građana Trajana Pankarićana.

U saopštenju zamenika zaštitnika građana piše da je potrebno da država uradi svoj deo posla a celo društvo da počne proces promene društvene svesti koja omogućava tako primitivne izlive govora mržnje.

Pretnje Martonu i njegovom maloletnom detetu najoštrije je osudila i zamenica zaštitnika građana zadužena za prava deteta i ravnopravnost polova Dragana Radlovački Grozdanov ocenjujući to kao "akt najgrubljeg nasilja, netolerancije i čin koji nikoga od nas ne može i ne sme ostaviti ravnodušnim".

"Naročito nas brine činjenica što je pretnja učinjena prema maloletnom detetu predsednika Skupštine grada Zrenjanina, što predstavlja najgrublji oblik kršenja prava deteta zagarantovanih Ustavom Srbije, zakonima i međunarodnim konvencijama koje je naša država usvojila", ukazala je Dragana Radlovački Grozdanov.

Budući da su, kako je navela, deca i zaštita ljudskih prava primarni cilj društva, zamenica zaštitnika građana pozvala je sve organe Zrenjanina i ostale nadležne organe da što hitnije pronađu i osude učinioce takvih brutalnih radnji.

Partija veterana: Odgovornost Martona

Partija veterana Srbije saopštila je da je nezadovoljna zbog toga što je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton primio predstavnike hrvatskog udruženja pravnika "Vukovar 1991" i podržao njihovu ideju o postavljanju spomen-obeležja u selima Stajićevo i Begejci, gde su boravili kao ratni zarobljenici 1991. godine.

LSV: Saopštenje kao dokaz

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da će današnje saopštenje Partije veterana Srbije biti predato policiji kao mogući trag u potrazi za osobama koje su pretile kao mogući trag u potrazi za osobama koje su pretile Martonu.

"Partija veterana nije iznenađena takvim gestom Martona, čime je još jednom ispoljio ekstremizam i nepoštovanje srpskih boraca i države, što i jeste jedno od obeležja partije (Lige socijaldemokrata Vojvodine) čiji je on potpredsednik", navodi se u saopštenju.

Veterani traže da se Marton pozove na odgovornost, da se povuče njegova odluka i upozoravaju da će, u suprotnom, organizovati svoje članstvo i sprečiti, kako se navodi, "izvođenje tog sramnog i uvredljivog akta po srpske borce i narod".

Info

Postignut dogovor sa MMF-om

Beograd -- Postignut je dogovor sa MMF-om o potezima za ovu godinu i prema tom dogovoru neće biti ni povećanja PDV-a, ni smanjenja penzija i plata, saznaje B92 u Vladi.

Ekonomija ponedeljak 31.08. 20:09 Komentara: 6

SAD za jako savezništvo sa Japanom

Vašington, Moskva -- Američki predsednik Barak Obama izjavio je da se nada "jakom jedinstvu" sa budućim premijerom Japana Jukiom Hatojamom, čija je stranka pobedila na izborima.

Svet ponedeljak 31.08. 19:35 Komentara: 1
strana 1 od 789 idi na stranu