Šta je sa cenama malina i kajsija

Beograd -- Inspektori proveravaju zašto je oborena cena malina. I cena kajsija, koje su obilno rodile, minimalna, jer nema kupaca.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Ministar poljoprivrede Saša Dragin je izjavio da su neke hladnjače spustile dogovorenu otkupnu cenu maline od 130 dinara po kilogramu, pravdajući to lošim kvalitetom ovog voća zbog kiše. On je naveo da je Ministarstvo poslalo inspektore u te hladnjače. Inače, otkupna cena je pala i na samo 70 dinara po kilogramu.

"Inspekcija je poslata da utvrdi da li je to pokušaj da se poljoprivrednicima obori cena ili je nešto drugo posredi", rekao je Dragin i naveo da inspekcija pažljivo prati šta se dešava u otkupu i da će kažnjavati sve pokušaje zakidanja na ceni, težini i kvalitetu maline.

Ministar je kazao da hladnjače moraju da razmišljaju o tome da će im proizvođači malina biti potrebni i sledeće godine i poručio im je da ne pokušavaju da prevare poljoprivrednike.

"Krenula je berba i otkup sa korektnom cenom i neka tako i završi", rekao je Dragin.

Dobar rod kajsija, nema kupaca

Kajsije su, kažu voćari, ove godine rodile dobro, međutim prodaju ih po niskim cenama, a za veće količine ne mogu da nađu kupca.

Prerađivači imaju prošlogodišnje zalihe, a Direkcija za robne rezerve u ovogodišnjem programu nije uopšte predvidela otkup viškova.

Živorad Radosavljević iz Zaklopače kod Beograda počeo je da bere kajsije.

Rodom je zadovoljan, ali će morati da prekine berbu, jer nema kome da proda plodove.

Jednu količinu prodaće na kvantaškoj pijaci po ceni od 30 dinara, a ostatak će propasti, jer Radosavljevići nemaju svoju hladnjaču.

Na otkupnim mestima, za kilogram mu sada nude 20 do 22 dinara, ali je tražnja mala.

Ljudi iz otkupnih stanica u Zaklopači potvrdili su da je cena za kilogram 20 dinara i da je otkup slab, jer nema tražnje.

U nekim prerađivačkim centrima kažu da su im ostale sirovine od prošle godine.

Rekli su i da kajsija retko rodi, trenutno je ekonomska kriza, tako da se troši prošlogodišnji rod, a rešenje bi, kažu, bilo da Direkcija za robne rezerve otkupi od njih višak da bi nov rod mogao u preradu.

Međutim, u Direkciji su za B92 rekli da po programu Vlade Srbije za ovu godinu otkup kajsije nije planiran.

Proizvođačima kajsija ostaju pijace, gde sada imaju jedinu zaradu.

Voćari kažu da im je problem to što je berba počela, a ne znaju da li će prodati kajsije i po kojoj ceni.

Udruživanje bi im pomoglo, ali to je, kažu, trebalo da urade pre berbe.

Info

Dete preživelo pad aviona

Dubai, Moroni, Pariz -- Prema najnovijim izveštajima lokalnih vlasti i medija, jedno dete je preživelo udes aviona, koji je leteo iz Sane u Jemenu ka Moroniju na Komorskim ostrvima.

Svet utorak 30.06. 23:01 Komentara: 56

U KPS se vratilo 310 Srba

Priština -- U Kosovsku policiju se za povratak prijavilo 310 policajaca srpske nacionalnosti, izjavio je portparol KPS-a Arber Beka i dodao da broj povratnika nije konačan.

Kosovo utorak 30.06. 21:59 Komentara: 24

Sarkozi protiv Libermana?

Jerusalim -- Predsednik Francuske Nikola Sarkozi savetovao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da smeni šefa diplomatije Avigdora Lidermana, tvrde izraelski izvori.

Svet utorak 30.06. 21:53 Komentara: 0

Obama: Ilegalan državni udar

Vašington, Njujork -- Predsednik Manuel Zelaja, koga je vojska proterala iz Hondurasa, za Sjedinjene Države ostaje šef te države, poručuje američki predsednik Barak Obama.

Svet utorak 30.06. 21:42 Komentara: 21
strana 1 od 777 idi na stranu