Na radu stradale 42 osobe

Beograd -- U Srbiji su 2008. godine 42 radnika poginula na poslu, a 1.034 je teško povređeno, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu rada, Snežana Lakićević-Stojačić.

Izvor: Beta
Podeli

Na konferenciji za novinare Međunarodne organizacije rada (MOR), ona je kazala da se u Srbiji, nakon usvajanja Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, svest zaposlenih o unapređenju mera zaštite povećava, ali ne dovoljno.

"Napredak u zaštiti na radu je mali i Srbija je u toj oblasti ispod proseka zemalja u okruženju", naglasila je Snežana Lakićević-Stojačić.

Viši specijalista Međunarodne organizacije rada Keniči Hiroze kazao je da godišnje u svetu, prema podacima MOR-a, više od dva miliona ljudi strada na radu, 270 miliona doživi neku povredu, a 160 miliona oboli.

"Pristojan i dostojanstven rad mora biti bezbedan", istako je Hiroze.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milorad Mijatović kazao je da sindikati moraju biti ujedinjeni i tako se boriti za socijalna prava.

Mijatović je pozvao sindikate da se 29. aprila pridruže protestu koji će organizovati Savez samostalnih sindikata Srbije zbog uvođenja mera Vlade Srbije za ublažavanje efekata krize.

Info

Hapšenja zbog napada na policajca

Novi Pazar, Kragujevac -- Istražni sudija novopazarskog Okružnog suda Ćamil Hubić kaže da je privedeno nekoliko osoba u istrazi nakon ranjavanja policajca Momčila Biorca u Novom Pazaru.

Hronika četvrtak 30.04. 22:37 Komentara: 6
strana 1 od 829 idi na stranu