Lečenje narkomanije “na crno”

Heroinski zavisnici iz cele Evrope dolaze u Beograd, gde im se nelegalno ugrađuju implanti koji blokiraju dejstvo droge, pišu “Novosti”.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

01:34

Default images

Ta metoda nije dozvoljena u zemljama Evropske unije, pa ni u susednoj Hrvatskoj, jer još nisu ispitani svi njeni negativni efekti. Terapija nije registrovana ni u Srbiji, ali se već duže vreme ilegalno obavlja u privatnim klinikama za nekoliko stotina evra.

U jednoj privatnoj beogradskoj klinici potvrdili su za “Novosti” da ovakve zahvate izvode gotovo svakodnevno na domaćim, ali i stranim narkomanima, iako za to nemaju nikakvu dozvolu.

Procedura je prilično jednostavna: umesto klasične terapije tabletama, koje zavisnik može da prestane da uzima, ispod kože - najčešće u donjem delu stomaka - ugrađuje se plastični, brzo razgradljivi implantat u kojem se nalaze tablete “naltrekson”.

Implant deluje pravo na mozak, blokirajući receptore za užitak, tako da zavisnik više nema želju za drogom. Implant traje između tri meseca i godinu dana.

Lekari, pak, tvrde da dejstvo ovih lekova nije dovoljno ispitano i da se zato nalaze na “crnoj listi” EU i mnogih drugih zemalja.

Prema procenama, samo u Zagrebu živi nekoliko desetina narkomana koji su u Beogradu ugradili čip.

Slavko Sakoman, lekar na Klinici za ovisnosti u zagrebačkoj bolnici “Sestre milosrdnice”, potvrdio je hrvatskim medijima da se u Beogradu ugrađuju takvi implanti, ali je istakao da tableta pomaže samo ako zavisnik ima volje da izdrži krizu, te da je bilo slučajeva ljudi koji su sami otvarali kožu i vadili tabletu.

“Naltrekson” implant patentirao je pre jedne decenije australijski doktor Džordž O’Nil, koji tvrdi da njegova terapija ima stopostotni uspeh, čak i sa dugogodišnjim narkomanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: