Preteški udžbenici za osnovce

Đacima od petog do osmog razreda osnovne škole udžbenici obaveznih predmeta teški su za razumevanje, piše Danas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

03:14

Default images

Iako udžbenike istorije, biologije i geografije učenici najviše koriste, oni su često nedovoljno razumljivi zbog obimnosti, nepristupačnog rečnika i velikog broja detalja. Knjige za likovno, muzičko i tehničko retko se koriste. Slična situacija je i sa udžbenicima fizike i hemije, zbog čega deca uče iz sveske, dok iz matematike koriste uglavnom zbirke zadataka.

Ovo su rezultati istraživanja Jasmine Šefer, Emilije Lazarević i Jelene Stevanović sa Instituta za pedagoška istraživanja, koje su analizirale udžbenike predmeta od petog do osmog razreda u izdanju Zavoda za udžbenike. Komentarišući ove navode, Dragan Hamović, pomoćnik direktora za redakcijske poslove u Zavodu za udžbenike, napominje da su “udžbenici za više razrede osnovne škole urađeni po novim, redukovanih nastavnim planovima“.

On, međutim, odbacuje tvrdnju da Zavodova izdanja ne uvažavaju kriterijume uzrasne prilagođenosti.

Istraživanje je pokazalo da su đacima najteži udžbenici istorije i fizike, dok težina geografije i biologije zavisi od razreda.

Čak dve trećine đaka smatra da su knjige iz istorije teške jer obiluju datumima, godinama i nazivima ratova, tekst je preopširan i ima dosta nerazumljivih reči.

Nema bitne niti koja se provlači kroz vreme i razvija sposobnost shvatanja uzročno-posledičnih odnosa u društvu, navode autorke istraživanja.

Polovina ispitanika ocenjuje da su tekstovi u knjigama iz geografije opširni i da sadrže dosta brojeva i statističkih podataka.

Udžbenici biologije obiluju latinskim rečima, neshvatljivim definicijama i nejasnim tekstom.

Udžbenici fizike imaju dosta stranih reči, nejasnog teksta i teških definicija, a petina đaka, bez obzira na uspeh, procenjuje da je u knjigama iz tog predmeta previše matematike.

Trećina učenika uopšte ne koristi udžbenik hemije, a isti broj njih navodi da je u knjigama previše formula i da je tekst opširan.

Rezultati istraživanja svedoče da su udžbenici preopširni, što znači da se bitno gubi u masi nevažnih detalja.

Jezičke konstrukcije su teške, obiluju nepristupačnom terminologijom, apstraktnim definicijama i nejasnim pojmovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: