Hoće li sutra biti kvoruma

Vladajuća većina tvrdi da je obezbedila kvorum za sutrašnju sednicu Skupštine na kojoj bi, između ostalog, trebalo da se izglasa produžetak važenja pasoša.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 21.12.2008.

13:04

Default images

Parlament je trebalo da zaseda tokom vikenda, ali je sednica pomerena zbog, kako je saopšteno, bolesti poslanika vladajuće koalicije. Još se ne zna kako su poslanici proveli vikend, da li su ozdravili i ugodno proslavili Svetog Nikolu ali, kako kaže Slavica Đukić-Dejanović, do sada joj se niko iz vladajuće većine nije javio kako bi najavio nedolazak na sednicu.

Zato ona u ponedeljak očekuje pune skupštinske klupe i demantuje tvrdnje opozicije, koja kaže da vladajuća većina nema kvorum.

“Ja se slažem, ali je poznato da postoji krhka većinu, i ako se neko razboli, većina jeste u problemu, to nije tajna. Ali, opozicija treba da razmisli koliko je važan dnevni red, očekujem da će zakon o putnim ispravama biti usvojen, da malo ohrabrimo građane”, kaže Slavica Đukić-Dejanović.

U pomoć parlamentarnoj većini i stranačkoj koleginici pritekao je ministar policije Ivica Dačić.

On je optimista i nada se postizanju dogovora u parlamentu, ali, za svaki slučaj, poručuje da je Vlada smislila i alternativno rešenje ukoliko poslanici ne izglasaju zakon o putnim ispravama.

I Dačić poziva opoziciju na saradnju i apeluje na politički dogovor koji je, kako kaže, u interesu građana Srbije.

Opozicija, za sada, ne otkriva karte i ne nagoveštava da li će vladajućoj većini i dodatno da oteža rad ali, kako kažu, davanje kvoruma i nije njihov posao.

“Vladajuća koalicija je nametnula opoziciji da opozicija opstruiše rad Skupštine. To je zamena teza, zbog svoje nesposobnosti vladajuća koalicija nema većinu”, smatra Dubravka Filipovski, funkcionerka Nove Srbije.

Problem kvoruma, ipak, ne brine minisitre iz Vlade koji ponavljaju da je Cvetkovićev kabinet stabilan.

“Ubeđen sam da Vlada ima većinu i ne očekujem nikakve promene u ponedeljak”, naveo je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Za sada, vladajuća većina i dalje ne može da računa na Vojvođaske Mađare koji su ranije najavili da neće učestvovati u kvorumu i glasati za predlog zakona o sedištima sudova.

Balint Pastor kaže da ih tokom vikenda niko nije kontaktirao.

“Očigledno je da ili imaju većinu i bez nas, ili su shvatili da će ovaj zakon u ovoj formi pasti u Skupštini”, rekao je Pastor.

Ipak vladajuća većina se, izgleda, snašla i bez četiri glasa Mađara jer, kako kaže Slavica Đukić-Dejanović, parlamentarna većina je i bez njih obezbedila kvorum za rad.

Posle neradnog vikenda, predsednica parlamenta najavljuje dve sednice - prvu o izmenama zakona o putnim ispravama, a potom i drugu o budžetu za 2009.

Kvorum bez Saveza vojvođanskih Mađara?

A dok su ministar odbrane i predsednica Skupštine uvereni da Vlada ima većinu, poslanici manjina ne odustaju od svojih zahteva, a Nova Srbija traži izbore. Opozicija i Savez vojvođanskih Mađara ocenili su, međutim, da je problem što za Zakon o sedištu sudova nema većine, jer ga SVM neće podržati pošto nisu usvojeni njihovi amandmani.

I predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović kaže da je uverena da će parlament sutra imati kvorum za rad i usvajanje niza zakona, među kojima su sedam pravosudnih zakona, zakoni o osiguranju deopozita, kao i zakon o produženju važenja starih pasoša.

"Mi i bez Mađara imamo 126 poslanika, tako da uopšte nisam njih uzela u obzir kada sam rekla da neki poslanici neće moći da dođu. Ja očekujem da se napravi neki dogovor", rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Predsednica Skupštine odložila je početak dana za glasanje, koji je bio zakazan za subotu, za sutra u 10 sati, zbog, kako je rekla, bolesti više poslanika vladajuće većine.

Pastor: Ne odustajemo od zahteva

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da četiri poslanika te stranke neće odustati od svojih zahteva i da u ponedeljak neće dati kvorum za početak glasanja u Skupštini Srbije ukoliko ne dobiju čvrste garancije da Predlog zakona o područjima i sedištima sudova neće biti usvojen.

"Nećemo odstupiti od naših viđenja i zahteva", rekao je Pastor i naveo da ga tokom vikenda nije kontaktirao niko iz vladajuće većine kako bi se pronašlo rešenje.

On je ponovio da će poslanici SVM dati kvorum za sutrašnje glasanje o zakonima o kojima je parlament raspravljao više od mesec i po dana samo ukoliko dobiju čvrste garancije da predlog zakona o mreži sudova neće proći na glasanju.

"Onda ćemo dati kvorum i glasati za ostale zakonske predloge koji za nas nisu sporni", objasnio je Pastor.

On je naveo da više nema proceduralnih mogućnosti da se usvoje amandmani koje je ta stranka predlagala, niti da se zakon povuče iz procedure, već je jedino moguće da ne prođe na glasanju.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju zakon bi u izmenjenoj formi uz uvažavanje argumenata za uspostavljanje više osnovnih sudova u Srbiji, mogao biti vraćen u skupštinsku proceduru početkom godine, kada bi dobio podršku većine poslanika.

Pastor je rekao da će poslanici SVM-a glasati o budžetu za narednu godinu, pošto je u predlogu tog zakona Vojvodini namenjeno sedam odsto republičkog budžeta, kako je i predviđeno Ustavom.

Nova Srbija: Izbori pravo rešenje

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ponovila je danas da je Vlada Srbije pokazala da nema većinu i "da sa ovom godinom treba da ode i ova nenarodna vlada".

"Izgovori nam nisu potrebni, potrebna nam je jasna argumentacija od strane predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović da li Vlada ima većinu ili nema", rekla je Filipovska novinarima u Beogradu.

Na pitanje da li će sutra Nova Srbija opstruirati rad Skupštine, ona je odgovorila da je Vlada nametnula tezu "da opozicija opstruiše rad parlamenta".

"To je zamena teza. To radi vladajuća koalicija zbog svoje nesposobnosti", rekla je Filipovska i navela da NS ponavlja da su "izbori pravo rešenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: