Uspeh DS-a na ponovljenim izborima

Prijepolje, Beograd, Ruma,Vrnjačka Banja -- Na ponovljenim lokalnim izborima u četiri opštine, prema prvim rezultatima, DS pobedio u Rumi, Kanjaževcu i Vrnjačkoj Banji, dok je SDP pobedio u Prijepolju.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Izbori u ove četiri opštine ponavljaju se jer posle majskih izbora opštinski organi vlasti nisu formirani u zakonom predviđenom roku. Srpska napredna stranka bila je drugoplasirana na izborima u Vrnjačkoj banji i Rumi, LDP je prešao cenzus u tri opštine, dok je Srpska radikalna stranka ostvarila znatno lošije rezultate nego na majskim izborima.

Današnji ponovljeni izbori protekli su mirno i bez incidenata.

Koalicija oko DS-a pobedila u Rumi

Na ponovljenim lokalnim izborima u Rumi najviše glasova je osvojila koalicija "Za evropsku Rumu-Boris Tadić, dok je na drugom mestu Grupa građana "Napred Srbijo-Tomislav Nikolić".

Prema nezvaničnim informacijama radnog tela RIK-a, koalicija oko Demokratske stranke dobila je poverenje 46,51 odsto izašlih birača i imaće 20 mandata u lokalnoj skupštini, koja ima 43 mesta, dok će Srpska napredna stranka imati osam mandata.

Koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija osvojila je šest mandata, Srpska radikalna stranka četiri mandata, koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije osvojila je tri mandata, a koalicija oko Liberalno-demokratske partije dva mandata.

Na ponovljenim izborima u Rumi pravo glasa iskoristilo je 46,59 odsto od ukupno upisanih 47.418 birača.

Konačni rezultati izbora biće potvrđeni nakon isteka roka za žalbu stranaka.

Izbori u Rumi održani su na 43 biračka mesta a toliki je i broj odbornika u lokalnom parlamentu.

Prema navodima RIK-a, izborni dan protekao je bez nepravilnosti zbog kojih bi proces bio ponovljen.

DS vodi i u Vrnjačkoj Banji

Prema podacima izbornog štaba DS-a u Vrnjačkoj Banji, koalicija "Za evropsku Vrnjačku Banju" je u toj opštini osvojila 11 od 25 odborničkih mandata.

Grupa građana Napred Srbijo osvojila je četiri odbornička mandata, Jedinstvena Srbija i Demokratska stranka Srbije po dva i Nova Srbija tri mandata.

Dva mandata su pripala Grupi građana "Banja je zakon", a jedan mandat Grupi građana "Pokret za promene - Dragan Stevanović".

Prema podacima DS-a, u Vrnjačkoj Banji na izbore je izašao 61 procenat građana upisanih u birački spisak.

Na listi "Za evropsku Vrnjačku Banju - Boris Tadić" odbornike su predložili DS, G17 plus, Srpski pokret obnove i Pokret veterana.

Knjaževac: SRS bez mandata

U Knjaževcu su najviše mandata osvojili koalicija DS i G17 plus i Koalicija za Zaječar-Boško Ničić, dok SRS nije prošla cenzus od pet odsto.

Predsednik Opštinske izborne komisije Ivica Conić rekao je agenciji Beta da su, prema prvim podacima OIK-a, koalicija DS-G17 i Koalicija za Zaječar-Boško Ničić osvojile po 11 odborničkih mesta.

Lokalna skupština broji 40 odborničkih mesta.

Conić je saopštio da je grupi građana "Napred Srbijo – Tomislav Nikolić" pripalo osam mandata, pet mandata osvojila je koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Demokratska stranka Srbije osvojila je tri mandata, a Liberalno-demokratska partija dva.

Bez mandata je, osim radikala, ostao i Srpski pokret obnove.

U Knjaževcu je u birački spisak upisano 20.328 birača, a prema prvim podacima OIK glasalo je 39,97 odsto birača.

Prema rečima Conića, nepravilnosti na biralištima nije bilo.

Izbori u Knjaževcu ponovljeni su jer skupštinski saziv nakon izbora održanih u maju nije konstituisan u zakonski predvidjenom roku.

SDP ubedljiv u Prijepolju

Prema podacima Izbornog štaba Sandžačke demokratske partije, ova stranka je danas osvojila najviše glasova na vanrednim lokalnim izborima u Prijepolju, rekao je Tanjugu generalni sekretar SDP Mirsad Jusufović.

On je naveo da je, prema rezultatima sa 75 odsto obrađenog biračkog materijala do 23 sata, SDP osvojila 5.490 glasova, Demokratska partija Sandžaka 2.559, Napredna stranka Srbije 2.560 lasova, dok je koalicija DS, G17 plus, SPO i SPS dobila poverenje 2.559 birača.

Jusufović je rekao da su ostale ucesnice izbora Stranka demokratske akcije, Koalicija Demokratske stranke Srbije i NS, Srpska radikalna stranka, Liberalno-demokratska partija i Partija ujedinjenih penzionera osvojile između 1.200 i 700 glasova.

SNS zadovoljna rezultatima

Srpska napredna stranka saopštila je večeras da je na lokalnim izborima održanim u četiri opštine ostvarila veliki uspeh i za manje od mesec dana postala druga po snazi politička snaga u Srbiji.

SNS je navela da je veći uspeh od nje na lokalnim izborima postigla samo Demokratska stranka, izuzev u Prijepolju, gde su naprednjaci osvojili više glasova od demokrata.

Ponovljeni izbori za organe skupština opština održani su u Vrnjačkoj Banji, Prijepolju, Rumi i Knjaževcu.

I LDP ostvario bolji rezultat

Na ponovljenim lokalnim izborima, na osnovu 50 odsto obrađenog izbornog materijala LDP je obezbedio status parlamentarne stranke u opštinama Prijepolje, Knjaževac i Ruma, saopšteno je iz te partije.

Utvrđeni trendovi u ovom trenutku govore o izjednačenoj borbi koju LDP vodi sa koalicijom Demokratska stranka Srbije i Nove Srbije u opštini Knjaževac i Ruma, i velikoj prednosti u opštini Prijepolje. U svim opštinama LDP je ubedljivo pretekao Srpsku radikalnu stranku.

LDP saopštava da se na današnjim ponovljenim lokalnim izborima u Vrnjačkoj Banji na 12 biračkih mesta, na kojima pravo glasa ima više od polovine upisanih birača, desila krađa.

Posebno je skandalozno što se krađa desila na više od trećine biračkih mesta a sat vremena nakon zatvaranja birališta Opštinska izborna komisija zvanično je poništila glasanje na tri biračka mesta.

Primeri krađe su ustanovljen višak listića u glasačkim kutijama, nedostatak kontrolnih listića, glasanje za druga lica, kao i brojne druge nepravilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu