Politika 16

09.05.2024.

19:23

Vučić: Srbiji je najvažniji mir i da ne zaostaje za nekim zemljama EU FOTO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope u Botaničkoj bašti "Jevremovac".

Izvor: B92

Vučić: Srbiji je najvažniji mir i da ne zaostaje za nekim zemljama EU FOTO
TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Podeli:

On je na početku pozdravio sve prisutne i istakao da je važno da se danas setimo zbog čega je nastala Evropska unija.

"To je najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta. Za Srbiju je to jedna od najvažnijih stvari - očuvanje mira i života i trasiranje budućnosti za našu decu," rekao je on i zahvalio evropskim partnerima.

Čestitao je svima Dan Evrope.

"Nema nikakve sumnje da je veoma važno da mi sprovodimo dalje reforme. Ne zaostajemo za drugim zemljama, ali još mnogo toga moramo da uradimo. Hvala vam na toj podršci što ste mnogo toga dobrog doneli za našu zemlju i što ćete u budućnosti da donosite. Verujem da i mi bar u nekim stvarima možemo da doprinesemo Evropi. Da, mislim da mi pripadamo Evropi. To je naša strateška i stalna pozicija koja se neće menjati. Nadam se da ćemo imati i više poruka iz Brisela u daljem periodu, a mi ćemo morati da se potrudimo da važne reformske uslove ispunimo," istakao je Vučić.

Dodao je da je važno da se nastavi sa reformama.

"Mislim da je važno da mi nastavimo sa našim reformama, i da ispunimo uslove. Siguran sam da će vlada Vučevića uložiti ogromnu energiju u ispunjavanju tih zadataka. Vama hvala što o Srbiji brinete i što je poštujete, a mi vas izuzetno poštujemo i želimo da dođemo i da se približimo EU što je moguće pre. Nastavićemo da radimo, Vama lično Emanuele, hvala na podršci, što se tako beskompromisno zalažete za bolju poziciju Srbije na njenom evropskom putu. Srećan Dan Evrope svima, želim vam mnogo uspeha u budućnosti, i nama zajedno sa vama," rekao je Vučić.

Obraćanje Žiofrea

Ceremonija je počela izvođenjem himne "Bože pravde", a posle himne prisutnima se obratio Emanuel Žiofre, ambasador EU u Beogradu.

"Evropa je naša kuća. Kuća koja obezbeđuje zaštitu našim građanima i životnim standardima", rekao je Emanuel Žiofre.

"Sa 27 zemalja članica, EU je postala snažniji geopolitički igrač, koji je preuzeo akcije vezano za klimatske promene, borbu protiv kovida... Obezbeđena je zaštita za više od 4,1 miliona izbeglica iz Ukrajine. Zahvalio bih se Srbiji i građanima Srbije za svu podršku koju su pružili Ukrajini," istakao je Žiofre.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica, uključujući premijera Miloša Vučevića i predsednicu Narodne skupštine Anu Brnabić

Prisustvovale su i brojne važne ličnosti poput ambasadora Francuske i Italije, potom Goran Vesić, Maja Popović, Vladimir Lučić, Mirsad Đerlek, Usame Zukorlić, Pavle Grbović.

Printscreen: Instagram/buducnostsrbijeav

Deveti maj se od 1950. godine obeležava kao Dan Evrope, kao sećanje na deklaraciju koju je objavio ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman i u kojoj je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: