Svet 0

09.05.2024.

19:01

Zelenski potpisao: Ukrajina produžila vanredno stanje i mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije od 14. maja do 11. avgusta.

Izvor: Tanjug

Zelenski potpisao: Ukrajina produžila vanredno stanje i mobilizaciju
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Zelenski je 6. maja podneo parlamentu predlog za produženje vanrednog stanja i opšte mobilizacije za još 90 dana, preneo je "Kijev indipendent".

Ukrajinski parlament je dva dana kasnije izglasao odobrenje za produženje. On je prethodno produžio vanredno stanje i mobilizaciju od 14. februara do 14. maja.

Zelenski je prvi put proglasio vanredno stanje i opštu mobilizaciju 24. februara 2022, kada je Rusija započela napad na Ukrajinu. Od tada je mera više puta produžavana.

Ova mera podrazumeva da ukrajinski muškarci od 18 do 60 godina, uz neke izuzetke, ne mogu da napuste zemlju jer mogu biti pozvani u vojnu službu.

U aprilu je parlament usvojio zakon kojim se ažuriraju pravila o mobilizaciji jer zemlja nastoji da popuni redove svojih oružanih snaga.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: