“Fejt nije govorio u ime EU”

Piter Fejt je o nezavisnost Kosova govorio u crnogorskim medijima u svojstvu šefa Međunarodne upravljačke grupe, a ne kao predstavnik EU, kažu u toj organizaciji.

Izvor: B92

Subota, 28.06.2008.

03:21

Default images

"Priznavanje države je stvar bilateralne politike svake vlade. Piter Fejt je dao intervju za crnogorsku državnu televiziju u svojstvu šefa Međunarodne upravljačke grupe", naveo je portparol kancelarije te grupe u Prištini Endi Mekgafi u izjavi dostavljenoj medijima.

Mekgafi je naveo da Fejt "u tom svojstvu nastavlja da pozdravlja odluke o priznavanju Kosova kao nezavisne države" i dodao da "ne postoji veza između tog pitanja i njegovog odvojenog mandata na funkciji specijalnog predstavnika EU na Kosovu".

Evropski diplomata Piter Fejt na Kosovu obavlja dve funkcije - Savet EU ga je imenovao za specijalnog predstavnika na Kosovu sa zadatkom da stvori stabilno, demokratsko i multietničko društvo, dok ga je Međunarodna upravljačka grupa postavila za svog šefa.

Fejt je juče u intervjuu crnogorskoj državnoj televiziji izrazio očekivanje da će sve zemlje regiona, uključujući Crnu Goru, ubrzo priznati nezavisnost Kosova.

Fejt je rekao da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije "možda ne bi bio prijateljski akt prema Beogradu", ali da bi doprinelo stabilnosti u regionu.

Evropski diplomata smatra da priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane Podgorice ne bi imalo krupnije posledice.

U slučaju da Crna Gora prizna Kosovo, Srbija bi možda povukla svog ambasadora iz Podgorice "i to je sve", rekao je Fejt.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, predviđena planom Martija Ahtisarija, formirana je u Beču 28. februara, desetak dana pošto su privremene kosovske institucije jednostrano proglasile nezavisnost južne srpske pokrajine.

Tu grupu čine članice Kontakt grupe, bez Rusije - SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija, i države koje su priznale samoproglašenu državnost Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: