Irci odbacili Ugovor iz Lisabona

Dablin, Beograd, Berlin -- Zvanični rezultati potvrdili su danas da su građani Irske na referendumu odbacili reformski Ugovor EU iz Lisabona sa 53,4 odsto glasova protiv, prenose agencije.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Prema zvaničnim podacima, 862.415 glasača je bilo protiv Ugovora, a 752.451, odnosno 46,6 odsto bilo je za, uz izlaznost od 53,1 odsto.

Rezultati su objavljeni posle celodnevnog brojanja koje je pokazalo da su glasači sa sela i iz radničkih sredina masovno odbili plan Evropske unije da modernizuje svoje institucije i pojednostavi donošenje odluka u skladu sa njenim širenjem od 2004. godine.

"Bez uticaja na Srbiju"

Iako bi eventualno odbijanje Iraca da potvrde Lisabonski ugovor moglo da odloži prijem novih zemalja, to ne bi trebalo da utiče na Srbiju, rekao je gostujući u TV Dizanju Vladimir Todorić, iz Pravnog foruma.

"Mi ionako nismo previše požurili sa ovom pričom. Naš krajnji rok za status kandidata je 2011-2012. godina jer se tada radi novi budžet za EU, koji traje sedam godina", rekao je on. On navodi da je 2012. krajnji rok za prijem Hrvatske, ali da Srbija "ne može da uđe do 2014. jer nije predviđena budžetom EU".

Irska je jedina zemlja koja je Lisabonski ugovor, u skladu sa ustavom, morala da usvoji na referendumu. Druge članice Evropske unije Ugovor iz Lisabona mogu da ratifikuju u nacionalnim skupštinama.

Irsko odbijanje znači da Ugovor ne može da stupi na snagu 1. januara 2009, kao što je planirano, pošto je predviđeno da svih 27 zemalja EU treba da ga prethodno ratifikuje. Do sada je 18 zemalja EU ratifikovalo taj dokument.

Irski premijer Brajan Kouven će se iduće nedelje sastati sa drugim liderima Evropske unije kako bi pokušali da se dogovore i daljim koracima.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo apelovao je danas na sve države EU da nastave proces ratifikacije Ugovora iz Lisabona, bez obzira na to što su građani Irske rekli "ne".

Merkelova i Sarkozi: Nastaviti ratifikaciju

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Nikola Sarkozi večeras su se u zajedničkom saopštenju izjasnili za nastavak procesa ratifikacije Ugovora Evropske unije iz Lisabona koji je odbačen na referendumu u Irskoj.

U saopštenju večeras objavljenom u Berlinu se navodi da je dvoje državnika "sa nužnim poštovanjem primilo k znanju odluku građana i građanki Irske, iako zbog nje žale".

"Šefovi država ili vlada svih 27 članica EU potpisali su Ugovor iz Lisabona, i on je već ratifikovan u 18 zemalja. Zato očekujemo da će ostale zemlje članice nastaviti proces ratifikacije", navodi se u saopštenju.

Merkel i Sarkozi su izrazili uverenje da su "noviteti sadržani u sporazumu iz Lisabona nužni da bi EU postala demokratskija i sposobnija za delovanje".

Kancelarka je najavila da će narednog četvrtka, uoči samita šefova država ili vlada EU, u saveznom parlamentu podneti vladin izveštaj o situaciji u EU.

Političari više nemačkih stranaka su izrazili žaljenje zbog ishoda referenduma u Irskoj i zatražili nastavak procesa ratifikacije Lisabonskog ugovora.

Iako su odbacili ideje o isključivanju Irske iz EU, političari više stranaka u Berlinu su se pokazali otvorenima za ideju "ponovnog osnivanja EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 773 idi na stranu