Čurkin: Konfiskovati oružje

Moskva, Njujork -- Vitalij Čurkin izjavio je da je odluka SAD o isporukama oružja Kosovu pogrešna i da protivreči normama međunarodnog prava.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Oružje može biti isporučivano Kosovu samo za potrebe međunarodnog prisustva", rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim Nacijama. Prema Čurkinu, budući da svi tvrde da nastavljaju da poštuju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, u slučaju praktične isporuke oružja, "njega (oružje) treba da konfiskuju" predstavnici međunarodnih misija.

Ruski diplomata je nazvao najavu administracije Sjedinjenih Američkih Država da će isporučiti oružje Albancima na Kosovu "političkom provokacijom u sadašnjoj delikatnoj situaciji".

Čurkin je rekao da bi se Savet u aprilu mogao vratiti razmatranju nacrta predsedničke izjave o Kosovu, kada bude saslušan izveštaj šefa Misije UN-a na Kosovu.

U nacrtu te izjave izražava se "privrženost očuvanju nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosnosti svih država na Balkanu u okviru međunarodno priznatih granica".

U dokumentu se ukazuje i na "potrebu obnove dijaloga na osnovu i u skladu Rezolucijom 1244" o određivanju budućeg statusa Kosova.

Na sednici 11. marta nacrt predsedničke izjave Rusije nije dobilo neophodnih devet glasova za usvajanje, pošto je rezultat glasanja bio 8:7.

Tokom aprila će predsedavajuća Saveta bezbednosti biti Južnoafrička Republika.

strana 1 od 86 idi na stranu