Nagrađen program "Slobodna zona"

Program "Slobodna zona" Kulturnog centra Reks nagrađen je priznanjem Fonda "Jelena Šantić" za ovu godinu.

Izvor: B92

Nedelja, 23.03.2008.

16:30

Default images

Po oceni žirija članovi Slobdne zone postigli su visoke umetničke rezultate koji su doprineli širenju mira i tolerancije, kao što je to činila umetica, Jelena Šntić devedesetih godina. "Slobodna zona", je u 2007. godini organizovala je filmske festivale, razne programe i tribine u celoj Srbiji.



U Beogradu, na filmskom festivalu prikazano je 18 dugometražnih i krtkih dokumentarnih i igranih filmova koji su akcentovali društvene i političke teme iz celog sveta.

Direktorka Slobodne zone, Katrina Živanović, primila je nagradu – fotografsko delo Goranke Matić, i naglasila da je uspeh Zone, rezultat rada velikog broja saradnika iz cele Srbije.

"Te udružene energije, uspele, kako pokazuje ova nagrada da ponesu taj duh otvorenosti, i velike inspirativnosti jednog angažovanog umetničkog programa, koji ne samo da ima veze sa aktuelnim društveno-političkim pitnajima iz celog sveta nego opipavaju puls lokalne zajednice", kazala je Živanovićeva.

Žiri smatra da su sve aktivnosti Slobodne zone usmerene ka zaštiti ljudskih prava I da demonstriraju umetnički i društveni angažman kakav je Jelena Šantić promovisala.

Posebno je pohvaljen rad sa omladinom u celoj zemlji.

"Najveće dostignuće njihovo, što to ne rade samo u gradu, nego u celoj Srbiji, i što čuvaju vrlo visoko kvalitet, i ne podležu onoj opasnosti kojoj je uvek angažovana umetnost, da bude dobra po namerama, a loša po rezultatima", objasnio je Vojin Dimitrijević, predsednik upravnog odbora Fonda "Jelena Šantić"

Balerina Jelena Šantić, stekla je svoju slavu ne samo kao umetnica, već i kao jedna od najznačajnijih mirovnih aktivista u Srbiji.

Od 1991. godine bila je inicijator mnogih mirovnih demonstracija, osnivač brojnih mreža za saradnju nevladinih mirovnih organizacija u zemlji i regionu i rukovodilac u projektima za pomoć izbeglicama i pomirenja među zaraćenim stranama.

U znak zahvalnosti Beograd je, dve godine posle Berlina, odao počast svetskoj humanistiknji nazivajući njenim imenom, park na Neimaru između ulica Južni bulevar i Internacionalnih brigada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: