Vrlo vruće, ali tipično za jun

U Srbiji se do kraja sedmice mogu očekivati temperature i do 39 stepeni, a već od subote pad temperatura.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2007.

19:28

Default images

Prema rečima rukovodioca grupe za primenjenu klimatologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Jasminke Smajlagić, ljudi na ovim područjima "nisu prilagođeni na tako visoke temperature u ovo doba godine", i lakše ih podnose u julu i avgustu.

Prof. Mlađen Ćurić, sa Instituta za meteorologiju u Beogradu, ukazao je da je trenutna klimatska situacija u Srbiji tipična za jun, da ima dosta sunčeve energije, ali i čestih padavina.

Tek sredinom jula očekuje se stvaranje "grebena" visokog pritiska, koji sprečava formiranje padavina, što će izazvati period stabilnijeg vremena, dodao je Ćurić.

Za septembar postoje izgledi da će biti nešto topliji i suvlji, za oktobar i novembar predviđa sa Miholjsko leto, a u decembru biće uobičajeno hladno sa očekivanom količinom padavina.

Najviša do sada izmerena temperatura u Srbiji iznosila je 44,3 stepena. Izmerena je u Kraljevu 1939. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: