Srebreničani tuže Holandiju i UN

Predstavnici Udruženja majki iz Srebrenice najavili tužbu protiv Vlade i Ministarstva odbrane Holandije i Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2007.

16:22

Default images

Predstavnik Udruženja Elvis Selimović rekao je u Dubrovniku, na seminaru "Ratni zločini, genocid i sećanje", da će tužba u ponedeljak biti podneta Međunarodnom sudu pravde zbog činjenja, odnosno nečinjenja Holandije i UN tokom genocida koji su snage bosanskih Srba počinile nad Bošnjacima jula 1995.

On je precizirao da je prikupljeno više od 10.000 zahteva za tu tužbu i da će građane zastupati advokati iz Bosne, SAD i više od 100 advokata iz Holandije.

Selimović je preživeo genocid u Srebrenici. Tada je imao 12 godina. Srpske snage ubile su mu oca i veći deo rodbine.

Holandski bataljon UN bio je stacioniran u do tada zaštićenoj zoni Srebrenice, ali nije zaustavio genocid.

Edin Ramulić, iz istog udruženja, kaže da je ogorčen jer u Prijedoru slobodno žive nekadašnji članovi ratnog kriznog štaba koji je komandovao masovnim ubijanjem i formiranjem koncentracionih logora Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Ramulić je rekao da su četiri od sedam članova bivšeg kriznog štaba danas direktori pošte, centra za socijalni rad, gradske toplane i ribnjaka. "Dakle, oni koji su odgovorni za ratne zločine su nagrađeni i žive mirno svoje živote", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: