"Srbija za lokalnu demokratiju"

Milan Marković i Bojan Kostreš učestvovali na sednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2007.

17:55

Default images

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković obratio se na plenarnoj sednici u Strazburu članicama Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, u ime Srbije kao predsedavajuće Komitetu ministara Saveta Evrope. Marković je rekao da su među prioritetima za koje će se Srbija zalagati promovisanje poštovanja kulturnih različitosti i jačanje lokalne i regionalne demokratije.

Ministar Marković je takođe ukazao na značaj lokalne i regionalne demokratije u suočavanju sa novim izazovima, i posebno naglasio ulogu Kongresa u tom pogledu, navodi se u saopštenju pres službe Saveta Evrope.

Marković je saopštio da će aktivno učestvovati na Konferenciji evropskih ministara za lokalnu i regionalnu upravu, u oktobru u Valensiji i podržao održavanje "Nedelje lokalne demokratije".

Ministar je takođe informisao članice Kongresa o reformama u oblasti lokalne samouprave u Srbiji, ostvarenim i tekućim, na području lokalnih finansija, teritorijalne organizacije i lokalnih izbora, navedeno je u saopštenju iz Strazbura.

Kostreš: Vojvodina nije problem

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš kaže da Vojvodina nije problem ni u Srbiji ni u jugoistočnoj Evropi.

On je izjavio u Strazburu, na sednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, da Vojvodina nije nikada bila niti će biti problem. "Vojvodina može da bude samo pokazatelj kako problemi mogu da se reše i da postane lider u regionu", kazao je on.

"Pokrajinska administracija je preuzela zadatak da bude most između Srbije i Evrope, da Srbija preko Vojvodine, kao svog najrazvijeneg dela, što pre postane deo evropske porodice", rekao je Kostreš.

Kostreš je, kako se ističe u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije, ponovio da građani Vojvodine nisu zadovoljni novim Ustavom Srbije, ali da će ga poštovati.

"Nastavićemo da tražimo načina da se u okviru i takvog Ustava Vojvodini vrati puna autonomija. Pobornici smo pune decentralizacije Srbije i jake lokalne samouprave", rekao je Kostreš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: