Utorak, 31.10.2006.

13:48

Glavaš u bolnici zbog štrajka glađu

Branimir Glavaš, koji već peti dan štrajkuje glađu u pritvoru, prebačen je u zatvorsku bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja

Izvor: Beta

Default images

Portarol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić je potvrdio da je nekadašnji šef ratnog štaba u Osijeku sinoć nešto posle 19 sati, na preporuku lekara, prebačen u zatvorsku bolnicu iz preventivnih razloga, budući da je dijabetičar, pa mu je zbog odbijanja hrane ugroženo zdravlje.

Branimir Glavaš štrajkuje glađu jer smatra da je žrtva monitiranog procesa u slučaju koji je u hrvatskoj javnosti poznat pod imenom "slučaj selotejp", a u kojem se sumnjiči za povezanost s ubistvima civila srpske nacionalnosti na obali Drave 1991.

U isto vreme, pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv Glavaša se vodi istražni postupak pod sumnjom da je naredio ubistvo dvojice i mučenje troje osječkih Srba 1991. Taj postupak u hrvatskoj javnosti je poznat kao "slučaj garaža", jer su civili, takođe Srbi, bili zatvoreni i ubijeni u jednoj osječkoj garaži.

Zbog mogućeg uticaja na svedoke Glavašu je u tom slučaju određen jednomesečni pritvor, zbog čega se od četvrtka i nalazi u Okružnom zatvoru u Zagrebu.

Sud odbacio Glavaševu žalbu

Županijski sud u Zagrebu odbacio je žalbu advokata poslanika Branimira Glavaša na odluku o pritvoru, koji mu je određen da ne bi uticao na svedoke u istrazi o ratnom zločinu nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

"Vanraspravno veće odbilo je žalbu kao neosnovanu jer je utvrdilo da je osumnjičeni, sam i preko drugih osoba, uticao na neke svedoke u istražnom postupku", izjavio je agenciji Hina portparol Županijskog suda Krešimir Devčić.

Protiv Glavaša se vodi istraga zbog sumnje da je naredio ubistvo dvojice i mučenje troje civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991.

Glavašu je prošle sedmice određen pritvor od 30 dana, koji može da traje i kraće ako istražni sudija pre isteka tog roka sasluša sve svedoke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: