Vukovarci ponovo na svojoj adi

Stanovnici Vukovara posle gotovo 16 godina ponovno mogu da odlaze na Vukovarsku adu bez pogranične propusnice ili pasoša.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2006.

09:50

Default images

Gradonačelnik Vukovara Tomislav Šota i predsednik opštine Bač Tomislav Bogunović današnjim zajedničkim dolaskom na Adu i otvaranjem sezone kupanja simbolično su označili dobru volju i spremnost lokalnih čelnika i građana Vukovara i Bača za početak rešavanja pitanja granice na Dunavu.

Oko 100 stanovnika Vukovara stiglo je danas pre podne čamcima na Vukovarsku adu kako bi prisustvovalo svečanosti otvaranja sezone kupanja na tom dunavskom ostrvu. Na Adu se, pošto je počeo proces mirne reintegracije i povratak Hrvata u grad, nije moglo bez ličnih dokumenata. Dok državna komisija za granice već godinama pokušava da reši pitanje granice na Dunavu, gde je sporno oko 260 kilometara u kojima Srbija potražuje oko 3.000 hektara zemlje na hrvatskoj strani, a Hrvatska oko 10.000 hektara na srpskoj, lokalni čelnici Vukovara i Bača danas su svojim dolaskom na Adu i svečanim činom otvaranja sezone kupanja dali primer uspostavljanja dobrosusedskih odnosa i zastupanja interesa građana za bržu normalizaciju međuljudskih odnosa i života na graničnom području, i to posle nekoliko meseci pregovora.

Oba gradonačelnika istakla su potrebu očuvanja Ade kao ekološkog i sportskog ostrva i najavili akcije uređenja. Građani Vukovara će na Adu moći da dolaze svakodnevno od 7.00 do 20.00 sve do 15. septembra, bez postupka granične kontrole na graničnim prelazima Vukovar i Vajska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: