Blag napredak oko prava Srba

Vukovar -- Ivana Dulić-Marković ocenjuje da je u poslednje dve i po godine došlo do veoma blagog napretka u ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj

Izvor: FoNet
Podeli

Potpredsednica Vlade Srbije je posle sastanka s predstavnicima srpske nacionalne zajednice, a povodom obeležavanja Vidovdana, rekla da želi da doprinese da Srbi u Hrvatskoj dobiju ista prava kao i Hrvati u Srbiji.

Ocenjujući da je njenim izborom kao Hrvatice na mesto potpredsednika Vlade Srbije učinjen napredak, ona je dodala da je njena dužnost i pravo da doprinese razvoju odnosa dve države i uspostavljanju dijaloga.

Tokom razgovora obaveštena je o problemima s kojima se Srbi u Hrvatskoj susreću i najavila je da će pokušati da ih rešava korak po korak u saradnji s ostalim ministarstvima: "Svesna sam da su problemi Srba u Hrvatskoj veliki, ali naša država mora da aktivno učestvuje u njihovom rešavanju - u obrazovanju, u obezbeđivanju medijskog prostora i pune reintegracije", naglasila je Dulić-Marković.

Predsednik Samostalne srpske demokratske stranke Vojislav Stanimirović rekao je da je izbor Dulić-Marković za potpredsednika Vlade veliki iskorak u Srbiji i istovremeno je osudio sve napade na nju i govor mržnje, sa kojim se, kako je naglasio, Srbi često susreću u hrvatskom Saboru.

"Istakli smo brojna otvorena pitanja koja srpska zajednica u Hrvatskoj ima i s tim se pokušavamo nositi", rekao je Stanimirović, preizirajući da se to pre svega odnosi na mogućnost održivog opstanka povratnika i problem stanarskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu