Kej podneo zahtev za povlačenje

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2004.

08:18

Default images

Portparol Haškog tribunala, Džim Lendejl, potvrdio je da je Stiven Kej podneo zahtev za povlačenje iz procesa Miloševiću.

Haški tribunal u sredu je potvrdio da je britanski advokat Stiven Kej zatražio dozvolu da se povuče sa mesta dodeljenog branioca Slobodana Miloševića, čime je potvrđena i informacija koju je juče preneo B92. Portparol Tribunala, Džim Lendejl, rekao je da je reč o Kejovom zahtevu i da Kej do konačne odluke ostaje na svojoj dosadašnjoj dužnosti.

Zahtev Stivena Keja i Džilijan Higins da budu razrešeni dužnosti branilaca Slobodana Miloševića prosleđen je na razmatranje i odlučivanje Raspravnom veću koje vodi suđenje bivšem predsedniku Srbije i Jugoslavije – saopšteno je u Haškom tribunalu.

Teorijski, Kejov zahtev može biti i odbijen. Stiven Kej i Džilijan Higins su u dokumentu kojim traže da se povuku, između ostalog, naveli da se događaji u sudnici kose sa njihovim profesionalnim kodeksom, jer Milošević odbija da im pomogne, tražeći jedino njihovo povlačenje. Oni su u podnesku dugom 17 strana kao argumente naveli sve ono što se u sudnici odvijalo u prethodna dva meseca, od kada su postavljeni na sadašnju dužnost. Inače, u Haškom tribunalu se očekuje da Apelaciono veće uskoro donese odluku po ranijoj žalbi na dodeljivanje branioca, čime bi - eventualno - suđenje bilo deblokirano, za B92 javlja specijalni izveštač iz Haga Miloš Milić.

U podnesku britanski advokat ponavlja ono što je više puta rekao u sudnici: da nema nikakav kontakt sa optuženim Milosevicem i da je "jasno da ga nikada neće ni biti". U takvim uslovima, konstatuje Kej, branioci su "obavezni da zatraže povlačenje iz procesa zato što je očigledno da više nisu u mogućnosti da deluju bez kršenja odredbi kodeksa branilaca pred Haškim tribunalom."

Komentator Haških suđenja, Mirko Klarin, glavni urednik haške agencije Sense, kaže da je potez Keja "novi element neizvesnosti u inače vrlo neizvesnoj situaciji" i da ga ne bi iznenadilo da sud odbije Kejov zahtev. "Taj zahtev je prilično iznenađujući, čak dosta iznenađujući s obzirom na to da se u poslednjih 50 dana, od kako je Kej prihvatio dužnost dodeljenog branioca, nije dogodilo ništa bitno novo. Naime, i kada je prihvatio tu dužnost, 3. septembra, on je znao da ne može da računa na saradnju optuženog, znao je da ne može da računa na njegove instrukcije, pa ipak je prihvatio. Mislim da će to i Sekretarijat i Raspravno veće imati u vidu kada budu odlučivali o njegovom zahtevu. Ne usuđujem se da predviđam, ali ne bih bio previše iznenađen ako bi taj Kejov zahtev bio odbijen", kaže Klarin.

Klarin kaže da je možda reč i o istorijskoj prekretnici na suđenju Miloševiću i da Tribunal mora da odbrani svoj autoritet, koji optuženi od početka osporava. Osim potvrde da je Kejov zahtev za razrešenje stigao, u Tribunalu nije bilo drugih zvaničnih komentara na njegov zahtev da se povuče niti objašnjenja kako će sud na njega reagovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: