Pokrenuta istraga o curenju informacija iz Bele kuće

Izvor: SRNA, BBC

Utorak, 30.09.2003.

23:35

Default images
Američko Ministarstvo pravde počelo je u utorak formalnu istragu o "mogućoj nedozvoljenoj objavi informacija" iz Bele kuće, što je dovelo do otkrivanja identiteta jednog agenta Centralne obavještajne službe (CIA). Alberto Gonzales, savetnik predsednika Džordža Buša, izdao je direktivu službenicima Bele kuće da sačuvaju sve materijale koji bi mogli biti značajni za istragu, prenosi Bi-Bi-Si. "Vašington post" je ranije objavio da su dva zvaničnika Bele kuće, protivno zakonskim odredbama, rekli novinarima da Valeri Plejm, supruga bivšeg diplomate Džozefa Vilsona, radi za CIA-u. U tekstu se tvrdi da je ovo učienjeno iz osvete zbog toga što je Vilson optužio Bušovu administraciju da je preuveličala opravdanje za rat protiv Iraka.

Istaknuti članovi opozicione Demokrastke stranke zatražili su sprovođenje nezavisne istrage o ovim optužbama. Bela kuća je saopštila da će sarađivati sa Ministarstvom pravde, te da će dostaviti izvještaje o telefonskim razgovorima i sve ostale tražene informacije, istovremeno demantujući navodnu umešanost Bušovog političkog savetnika Karla Rouva u ovaj slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: