KONGRES SNP NAPUSTILO PEDESET KANDIDATA

Izvor: B92

Subota, 24.02.2001.

20:58

Default images
Predrag Bulatovic, jedini kandidat za upraznjeno mesto predsednika nakon ostavke Momira Bulatovica, novi je predsednik Socijalisticke narodne partije Crne Gore, odlucili su predstavnici SNP u subotu na kongresu u Bijeloj, javlja dopisnik Radija B92. Pedeset delegata napustilo je u subotu popodne Drugi vanredni kongres Socijalisticke narodne partije, javlja FoNet. Medju delegatima koji su napustili kongres su i clanovi Glavnog odbora SNP i poslanici te stranke u crnogorskom parlamentu Dusko Jovanovic i Novo Vujosevic. "Necu da ucestvujem u kongresu razbijanja partije. Ovo je kongres nejedinstva, a ne jedinstva", rekao je Jovanovic i dodao: "Onaj ko je sakupljao potpise da odrzi sednicu Glavnog odbora da bi skinuo vrhove partije, taj je i razbio partiju". Vujosevic je izjavio da to nije kongres clanstva, nego lobista i lobiranih, i optuzio potpredsednike SNP da su napravili puc u partiji. Nakon napustanja kongresa, u holu Doma kulture u Bijeloj doslo je, kako se tvrdi, do veoma ruzne i zucne rasprave izmedju pristalica jedne i druge opcije u SNP.

Kako javlja dopisnik Radija B92, pred vise od 400 delegata iz svih krajeva Crne Gore, Kongres je otvorio potpredsednik SNP-a Predrag Bulatovic, nakon cega je intonirana jugoslovenska himna. Skup su potom pozdravili i gosti kongresa, medju kojima su ruski i grcki konzul u SRJ, predstavnik DOS-a i potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dusan Budisin, predsednik Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelevic, zatim predstavnici Srpske narodne stranke, Jugoslovenske levice, a od pozvanih predstavnika drugih crnogorskih parlamentarnih stranka, u sali se pojavio samo Dragan Ivancevic, clan Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Crne Gore. Kao sto je ranije najavio, bivsi lider SNP-a Momir Bulatovic nije se pojavio u sali.

U svom uvodnom izlaganju Predrag Bulatovic je analizirao dosadasnji rad i ucinak te stranke u Jugoslaviji i Crnoj Gori. On je rekao da je vreme liderske partije zavrseno, i da ce SNP nakon ovog kongresa mozda dobiti i nove neprijatelje. On se zahvalio na dosadasnjoj saradnji lideru partije Momiru Bulatovicu. "Crnogorska i ukupna javnost ce se pitati sta se desava na kongresu SNP, da li je ona promenila svoj kurs i program. Osnovna poruka jeste da su temeljna opredeljenja nase partije ostala nepromenjena. SNP ce biti partija gradjanske orjentacija, partija socijalisticke orjentacije, a nadasve partija koja se bori za zajednickui drzavu Crne Gore i Srbije, za SRJ na ravnopravnim osnovama dve stare drzave. Ostajemo privrzeni nasem krajnjem cilju - da vidimo kraj rezima Mila Djukanovica u Crnoj Gori. To podrazumeva da Crna Gora bude pravno uredjena, bez organizovanog kriminala, mafije i onih koji koriste nezakonitosti u privatizaciji da steknu enormno bogatstvo", rekao je Bulatovic. Potpredsednik SNP-a Zoran Zizic je, govoreci o jedinstvi srpskog i crnogorskog naroda u medjunarodno priznatoj zajednickoj drzavi rekao: "Ko moze odvojiti more od obale, Crnu Goru od Srbije? Zajednicka drzava, ni manje ni vise, vrhunski je princip SNP-a. Sudbinom Jugoslavije mi necemo trgovati, postojanje te drzave necemo nicim uslovljavati. Buducnost SRJ ne sme biti podredjena ni partijskim, ni licnim interesima", prenosi Radio B92. Treci potpredsednik SNP-a Srdja Bozovic osvrnuo se na trenutnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori, isticuci da je aktuelna crnogorska vlast privredu i gradjane dovela do totalnog kolapsa. "SNP, pokazace to i ovaj kongres, zaustavice pljackanje naroda od strane crnogorske vlasti i svojim ekonomskim programom spreciti dalje ekonomsko i socijalno propadanje gradjana Crne Gore", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: