IZBORI 24. SEPTEMBRA

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2000.

21:12

Default images
Izbori za predsednika SR Jugoslavije, saveznu skupstinu i lokalne organe vlasti u Srbiji - bice odrzani 24. septembra. Odluku o raspisivanju izbora za poslanike u Vece gradjana i Vece republika doneo je predsednik SRJ Slobodan Milosevic, predsednik Veca gradjana Milomir Minic doneo je odluku o raspisivanju predsednickih izbora, dok je predsednik skupstine Srbije Dragan Tomic raspisao izbore za odbornike u skupstinama opstina, skupstinama gradova i grada Beograda, a predsednik pokrajinskog parlamenta Živorad Smiljanić raspisao je izbore za skupštinu Vojvodine. U odlukama se navodi da rokovi za vrsenje izbornih radnji teku od cetvrtka, 27. jula.

Funkcioner SPS-a Nikola Sainovic je na konferenciji za novinare u cetvrtak izjavio: "Izbori za predsednika savezne drzave raspisani jer je upravo ustavom predvidjeno da predsednika bira narod i izbori su raspisani da narod bira predsednika. Odluka o raspisivanju izbora je pravo predsednika Veca gradjana i proizilazi iz Ustava cijim je izmenama nastala krupna promena u nacinu izbora predsednika republike i jednostavno je to dosledno postovano". Prema rečima visokog funkcionera SPS Nikole Šainovića, vlasti će na predstojeće izbore pozvati strane posmatrače, "ali svakako ne organizacije i zemlje koje su agresijom nanele ogromne žrtve i štete ovoj zemlji". Šainović je na konferenciji za novinare izjavio da predsednik SRJ Slobodan Milošević nije podneo ostavku na svoju funkciju, jer je pravo predsednika Veća gradjana Savezne skupštine da raspiše predsedničke izbore i bez ostavke aktuelnog predsednika. Šainović je za petak najavio sednicu Glavnog odbora SPS-a na kojoj će, kako je rekao, biti donete odluke o kandidatima za odbornike i poslanike i o kandidatu za predsedničke izbore, kao i o eventualnoj koaliciji sa drugim strankama. Na pitanje kakav stav očekuje od crnogorskih vlasti povodom saveznih izbora, Šainović je rekao da izbore raspisuju i sprovode nadležni organi SRJ, te da republičke vlasti u sprovodjenju izbora nemaju nikakvu izvršnu funkciju. "Ne očekujemo da će izvršne vlasti Crne Gore izmisliti novu izvršnu funkciju u vezi sa saveznim izbnorima", rekao je Šainović.

Predsednik Srpskog pokreta obnove, Vuk Draskovic, u izjavi za B2-92 kaze da ova stranka sigurno nece izaci na savezne izbore, dok ce o lokalnim izborima konacnu odluku doneti glavni odbor SPO-a i objasnjava:

"Sto se saveznih izbora tice, kako parlamentnarnih tako i predsednickih sasvim je izvesno da SPO na njima ne moze i nece ucestvovati jer zvanicna Cran Gora je donela takvu odluku. Posto je nasa federacija od dve clanice - cim jedna clanica ne ucestvuje na tim izborima oni prestaju da bivaju savezni izbori i postaju opasna provokacija za razbijanje savezne drzave. SPO u tome nece da ucestvuje. Sto se lokalnih izbora tice nista se nije promenilo, izborni uslovi su jos gori nego sto se moglo pretpostaviti - ne postoji garancija izborne kontrole, nema slobode govora a sto se SPO-a tice ne postoji ni sloboda zivota. Ja kao lider stranke ne mogu ni da vodim izbornu kampanju , no SPO ce u svakom slucaju zasedati i donece odgovarajuce odluke".

"Bilo je ocekivano da lokalni, savezni i predsednicki izbori budu raspisani istog dana i 24.septembar nije neko veliko iznenadjenje", rekao je za B2-92 predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic. On je ocenio da ima sasvim dovoljno vremena za pripremu izbora kao i da ce udruzena opozicija na njih najverovatnije izaci: "Nama je najvaznija priprema kontrole i za to imamo dovoljno vremena jer smo vec pre mesec dana krenuli u organizaciju kontrole izbora po birackim mestima. Mislim da opozicija unutar sebe nema velikih dilema. Sve stranke koje su se izjasnile kao zainteresovane za ucesce na izborima, bilo saveznim, bilo lokalnim, su u dogovoru, taj dogovor je finalizovan pre dva dana i prakticno tu vise nema nikakvih iznenadjenja: imacemo zajednicke kandidate na lokalnom nivou i imacemo najverovatnije jednu zajednicku listu na saveznom nivou". Govoreci o dilemama koje jos uvek postoje oko izlaska na izbore, Djindjic kaze: "Sto se tice nas kao opozicije, nas minimum uslova se odnosio na kontrolu izbora, a ona ima dva elementa - to je kontrola birackih spiskova koja bi morala da pocne odmah po danu raspisivanja izbora, znaci, mi trazimo da nam stave na uvid biracke spiskove i tamo gde nismo na opostinskoj vlasti i drugi element je prisustvo nasih kontrolora na samim birackim mestima. Po izbornom zakonu, to nase pravo nije ukinuto. Moze se desiti da ono bude fizicki ukinuto sada kada mi budemo trazili da se to nase pravo sprovede, da imamo poteskoce, ali ako se to ne desi, mislim da nekih vecih dilema oko ucesca na izborima nema". Predsednik Demokratske stranke je istakao da je “stvar” mnogo komplikovanija sto se tice Crne Gore, s obzirom na to da ce Milosevic dobiti izbore za savezni parlament ukoliko se vladajuce stranke u toj republici odluce za bojkot. “Mi smo se dogovorili da po raspisivanju saveznih izbora odrzimo sastanak sa crnogorskim kolegama i vidimo da li je moguce doneti zajednicku odluku”, rekao je Djindjic. On je dodao da jos uvek ima vremena da se SPO prikljuci zajednickoj listi udruzene opozicije, ukoliko u narednih dan-dva bude izrazio takvo interesovanje. “Mi na tome necemo previse insistirati”, zakljucio je predsednik DS.

Izborne jedinice Pristina i Kosovska Mitrovica, prema novim ustavnim resenjima, prikljucene su Prokuplju i Vranju, sto otvara mogucnost da Srbi sa Kosova, kao i oni koji su izbegli iz Pokrajine glasaju na izborima. "Srpsko nacionalno vece Kosovske Mitrovice zauzece stav oko raspisivanja izbora i ucesca Srba iz pokrajine na njima na sastanku naredne nedelje", kaze za B2-92 predsednik izvrsnog odbora ovog Veca Oliver Ivanovic: "Cenim da ce to uneti malo konfuzije u srpsku zajednicu na ovim prostorima, a najgore resenje koje bi nam se moglo dogoditi to je eventualna podela na one 'za' i one 'protiv' izbora. Do sada smo se vrlo ogorceno borili protiv izbora koje je OEBS organizovao. Ni slucajno ne pokusavam da to poistovetim, ali mislim da nama u ovom trenutku nije stalo do izbora, nama je pitanje opstanka prvo pitanje. Ne vidim kako ce to pitanje biti reseno izborima ili slicnim politickim borbama koje po pravilu izazivaju podele medju Srbima. Ako se vec odlucimo za izbore, onda cemo, normalno, nastojati da animiramo svu populaciju na ovim prostorima da zajednicki nastupimo i damo pravo misljenje naroda. Ne mislim da je dobro resenje preraspodela izbornih jedinica, cinjenica je da je to deo nekakve manipulacije mada nisam spreman da sagledam sve posledice toga".

Komentarišući raspisivanje lokalnih izbora, predsednik Gradjanskog saveza Srbije Goran Svilanović izrazio je uverenje da će opozicija zadržati vlast u gradovima gde je pobedila na izborima 1996. godine: "Odlicno, izbori su raspisani za 24. septembar, trazili smo ih godinu dana, sada je prilika da na njima pobedimo. Mi smo dogovor oko zajednickih listi napravili i ja verujem da to jeste sansa za veliki uspeh u najvecem broju opstina sirom Srbije. Nas cilj je sasvim jasan: 1 - da pobedimo u svim gradovima u kojima u ovom trenutku imamo demokratsku vlast, 2 - da pobedimo u citavom nizu mesta u kojima u ovom trenutku opstinske vlasti cine predstavnici SPS-a i JUL-a, eventualno radikala".

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak izjavio je da se na izbore, "na zalost, mora ici", javlja Beta. "Ovo je tamni vilajet i, kao i uvek do sada, dovedeni smo u situaciju iznudjenog poteza. Ako idemo na izbore, prihvatamo ujdurme i prevare koje priprema Slobodan Milosevic, a ako ne idemo - predajemo mu sve na tanjiru", rekao je Canak agenciji Beta. On je ocenio da ukoliko se opozicija "dovoljno angazuje, nije nemoguce da bude i velikih iznenadjenja" uprkos neravnopravnim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: