REAKCIJE CLANICA DOS-A NA ODUZIMANJE MANDATA

Izvor: B92

Subota, 25.05.2002.

19:00

Default images
Sef poslanicke grupe DOS-a u Skupstini Srbije Cedomir Jovanovic izjavio je u subotu da je odluka Predsednistva te koalicije o oduzimanju mandata poslanicima republicke Skupstine "konacna" i da ce biti sprovedena "bez obzira na nezadovoljstvo stranaka" iz koalicije i van nje. Jovanovic je agenciji Beta rekao da ce odluka o oduzimanju mandata poslanicima koji nisu redovno ucestvovali u radu Skupstine Srbije biti sprovedena i "bez obzira na najavu Demokratske stranke Srbije" da ce u tom slucaju napustiti parlament. "Duzni smo da obezbedimo nesmetan rad Skupstine i imajuci to kao cilj doneli smo odluku o sankcionisanju 50 najneodgovornijih iz svih stranka DOS-a.

Odluka je konacna i bice sprovedena bez obzira na nezadovoljstvo koje postoji u strankama unutar koalicije ili najavu DS-a da ce u tom slucaju napustiti republicki parlament", rekao je Jovanovic, koji je i potpredsednik Demokratske stranke. Jovanovic je odbacio tvrdnje da odluka DOS-a o oduzimanju mandata nije po zakonu, rekavsi da je Predsednistvo "radni organ koalicije" koji je, kako je kazao, "i do sada povlacio slicne poteze".

Predsednik Gradjanskog saveza Srbije Goran Svilanovic izjavio je danas agenciji Beta da "ne bi bilo dobro" da poslanici Demokratske stranke Srbije napuste Skupstinu Srbije, ali je ocenio da je mogucnost da ta stranka formira vladu u senci "interesantna i dobrodosla". "Napustanje parlamenta nije dobro. Voleo bih da DSS bude deo Vlade (Srbije) i da joj da podrsku u njenom radu. Njihova najava vlade u senci je interesantna i relativno nova, ali i dobrodosla, jer bi se DSS konacno profilisao kao opozicija Vladi Srbije", kazao je Svilanovic. "Takva odluka omogucila bi da DSS definise svoju novu politicku koncepciju, koju bi mogli da sprovedu kroz politicku kampanju", rekao je Svilanovic i dodao da ce vladajuca koalicija DOS nastojati da omoguci rad parlamenta i sprovodjenje reformi koje je obecala gradjanima.

Ministar pravde Srbije i lider Demohriscanske stranke Srbije Vladan Batic izjavio je u subotu da odluka Predsednistva DOS-a o oduzimanju mandata 50 poslanika DOS-a koji neredovno dolaze na skupstinska zasedanja ima pravno utemeljenje u Zakonu o izboru poslanika. On je u izjavi agenciji Beta odbacio tvrdnje Demokratske stranke Srbije da bi oduzimanje mandata poslanicima bilo pravno i politicko nasilje. Batic je naveo da vlasnik mandata u Skupstini Srbije nije nijedna stranka DOS-a pojedinacno, vec iskljucivo ta koalicija. On je dodao da pored zakonskog, odluka Predsednistva DOS-a ima i moralno utemeljenje, jer poslanicku platu ne moze da prima niko ko ne sedi na skupstinskim sednicama. Komentarisuci najavu DSS-a da ce uskoro formirati vladu u senci, ministar pravde Srbije je kazao da "u senci obicno nista ne raste". Batic je dodao da DSS nema dovoljno eksperata koji bi kvalitativno parirali resenjima Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: