Janukovič ima dva odsto prednosti

Opozicioni kandidat Viktor Janukovič vodi, sa 2,2 odsto više od aktuelne premijerke Julije Timošenko, na predsedničkim izborima u Ukrajini.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 08.02.2010.

01:41

Default images

Centralna izborna komisija na osnovu obrađenih 95 odsto elektronskih izveštaja izbornih komisija saopštila je da Janukovič ima 48,29 odsto glasova birača, a Timošenkova 46,08 odsto, preneo je Itar-Tas. Zamenik predsednika Centralne komisije Andrej Magera saopštio je da je već dobijeno 30.000 izveštaja i da proces njihove predaje teče normalno.

Opozicioni kandidat Viktor Janukovič proglasio je sinoć apsolutnu pobedu na predsedničkim izborima u Ukrajini, ali je aktuelna premijerka Julija Timošenko odbila da prizna poraz.

Janukovič je odneo "apsolutnu pobedu" i Julija Timošenko neće postići ništa time što će taj ishod pokušati da ospori pred sudom, izjavila je zamenica Janukovičeve "Partije regiona" Ana German za Rojters.

Janukovič je najavio "novo poglavlje" u istoriji Ukrajine. Opozicioni lider je rekao i da Julija Timošenko "treba da se pripremi da podnese ostavku".

Julija Timošenko je u nedelju pozvala pristalice da se "bore za svaki glas", a uoči izbora upozorila da njen rival planira prevaru na izborima.

Međutim, Matijas Eorsi iz posmatračke misije Saveta Evrope, ocenio je u nedelju izbore kao "mirne" i "profesionalne" i dodao da nema dokaza da je izvršena izborna krađa.

Dopisnik BBC-ja Boris Varga u razgovoru za B92 ističe da nezavisni posmatrači nisu saopštili da je bilo kakvo grubo kršenje izbornog procesa, što je pre pet godina bio okidač za narandžastu revoluciju.

"S obzirom da je razlika u broju osvojenih glasova svega nekoliko procenata, ostaje da se vidi da li će rezultati predsedničkih izbora prihvatiti obe strane, odnosno da li će ih prihvatiti kandidat sa manjim bojem osvojenih glasova. To je prema nezvaničnim rezultatima Julija Timošenko, poznata i kao princeza narandžaste revolucije, a poznato je da su iz njenog štaba prethodno bile najavljenje demonstraciju u slučaju neregularnosti izbora“, kaže Varga.

Varga objašnjava da ukoliko zvanični rezultati potvrde pobedu Janukoviča, to može da znači da su proneverene nade narandžaste revolucije.

"Tadašnja prozapadna koalcija Juščenko-Timoščenko, može se reći, nije sprovela očekivane reforme, već je država danas u uslovima ekonomske i političke krize. Dalje, Brisel je na neki način poslednjih godina, a posebno nakon rata u Gruziji i Južnoj Osetiji, odustao od podrške evroatlantskim integracijama u Ukrajini. Time je otvoren put proruskim snagama", kaže on.

"Ako se utvrdi predsednička pobeda Janukoviča, njegova prošlost, jer još pre pet godina bio je poznat po svojoj kriminalnoj prošlosti, može da utiče na ugled Ukrajine u svetu, a posebno na Zapadu", smatra Varga.

OEBS: Izbori su demokratski

Posmatračke misije parlamentarnih skupština OEBS-a i Zajednice Nezavisnih Država ocenile su da je drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini odgovarao demokratskim normama i međunarodnim standardima, prenele su ruske novinske agencije.

"Jučerašnje glasanje bio je impresivan izraz demokratskih izbora", izjavio je, na pres konferenciji, šef posmatračke misije OEBS-a Žoao Soareš, dodajući da nije trebalo unositi izmene neposredno pred izbore, ali da one nisu uticale na rezultate, prenela je agencija RIA Novosti.

Izražavajući nadu da će predaja vlasti posle izbora biti „transparentna i konstruktivna", šef misije posmatrača OEBS-a je rekao da će "odsustvo poverenja između kandidata" Viktora Janukoviča i Julije Timošenko "stvoriti probleme posle izbora".

Itar-Tas je preneo saopštenje posmatrača OEBS da je "došlo vreme za ukrajinske političke lidere da poslušaju odluku naroda i osiguraju mirnu i konstruktivnu predaju vlasti".

Ruska državna agencija je prenela da je predsednik Parlamentarne skupštine ZND Aleksandar Toršin rekao da je organizacija i sprovođenje drugog kruga izbora uglavnom odgovarala demokratskim normama i da su biračke komisije maksimalno korigovale primedbe u biračkim spiskovima koje su se pojavile posle prvog kruga, 17. januara.

Predsednik Centralne izborne komisije Rusije Vladimir Čurov, koji se u Kijevu nalazi u okviru posmatračke diplomatske misije, izjavio je da ocena Skupštine ZND da rezultati odražavaju izbornu volju građana tačno pokazuje situaciju.

"Izbori su proticali mirno, nisu uočene mitingaške strasti", rekao je Čurov, dok šef misije Evropskog parlamenta Pavel Kovalj smatra da masovnih nepravilnosti u drugom krugu nije bilo.

Kovalj nije želeo da prognozira da li će Timošenkova priznati poraz, ukazujući da se poštovanje demokratskih standarda ogleda ne samo u sprovođenju fer glasanja, već i u dobrovoljnoj predaji vlasti u slučaju poraza.

Analitičari: Janukovič neće učiniti mnogo

A već stižu i prve analize prema kojima Viktor Janukovič neće moći da učini mnogo kao šef države.

Nikolaj Petrov, stručnjak iz Karnegi fondacije u Moskvi, smatra da će on imati daleko manje ovlašćenja kao predsednik, nego kao opozicioni lider, jer kako kaže, u Ukrajini postoji nekoliko centara moći, u kojima se donose odluke.

Mediji su već izveštavali o tome da iza Janukoviča zapravo stoji moćni lokalni biznismen Rinat Ahmetov, najbogatiji čovek u Ukrajini, koji je odigrao veliku ulogu u njegovom iznenadnom usponu.

Prema ocenama analitičara Karnegi fondacije, Janukovič nije preduzmljiv čovek, niti je u stanju da vodi veliki tim ljudi, poput Julije Timošenko, pa tako ne postoji mogućnost da on nekim lošim potezom naudi Ukrajini.

"Očekujem da će uloga Viktora Janukoviča biti slična ulozi britanske kraljice, u smislu da neće donositi nikakve odluke koje se tiču dnevne politike već će samo predstavljati zemlju. Koliko će je uopšte i predstavljati zavisiće pre svega od toga ko vlada u njegovo ime", ocenjuje Petrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: