RZZO: Pitanje naknade štete

Direktorka RZZO Svetlana Vukajlović kaže da pitanje naknade štete posle obustave uvoza vakcina ostaje otvoreno i da taj problem ima većina država u Evropi.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

11:33

Default images

"Pitanje naknade štete ostaje otvoreno i to neće biti rešeno još neko vreme. To nije samo naš problem, već problem svih država u Evropi", rekla je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović.

Upitana da li je odlukom od 12. januara Vlada Srbije raskinula ugovor sa "Novartisom", Vukajlovićeva je rekla: "Zavisi kako ko tumači tu odluku Vlade, ali suštinski obustava isporuke je raskid ugovora". Srbija je prema ugovoru trebalo da uveze tri miliona doza vakcina protiv virusa gripa tipa A H1N1.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević rekao je da je Srbija platila 857.500 isporučenih doza te vakcine i da ih više neće nabavljati.

"Novartis" je upozorio vlade da ne otkazuju već dogovorene porudžbine navodeći da će ubuduće "pouzdane" zemlje imati prioritet.

Potvrđena 692 slučaja

U Srbiji su do sada laboratorijski potvrđena 692 slučaja obolevanja od novog gripa A (H1N1), a registrovano je i 79 smrtnih ishoda, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Batut". Najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća.

Na bolničkom lečenju je 185 ljudi sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je devet na respiratoru, a od ukupnog broja obolelih, 72 slučaja dovode u vezu sa putovanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: