Milosavljević: Nema mesta panici

Srbija vrlo blizu proglašenja epidemije gripa, izjavio je za B92 epidemiolog Predrag Kon. Nema razloga za paniku, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 06.11.2009.

13:30

Default images

Kon kaže da je u nekoliko opština oboleo veliki broj stanovnika, ali da će epidemija biti proglašena kada virus naglo počne da se širi u Beogradu kao najnaseljenijem gradu. Ukoliko epidemiološka situacija pređe iz faze nepovoljne u opasnu, neke od prvih predloženih mera biće zabrana javnih okupljanja i zatvaranje obdaništa.

Predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije novog gripa Predrag Kon je objasnio da je kriterijum za proglašenje epidemije obolevanje više od deset odsto stanovništva. Ako epidemija bude proglašena, biće predložena tzv. vanredna imunizacija, nakon što stigne vakcina.

U Srbiji je zvanično od novog gripa obolelo 229 osoba, od toga samo u poslednjoj nedelji 84. Ta brojka međutim ne pokazuje pravo stanje, objašnjava Kon.

"Poruka lekarima je da ne treba da čekaju potvrdu iz Torlaka da bi počeli sa upotrebom antivirusnih lekova", kazao je Kon.

"Više nećemo raditi laboratorijsko potvrđivanje svakog teškog slučaja, jer za to više nema potrebe, nego će se preći na poseban sistem uzorkovanja po posebnoj metodologiji koju smo razradili. To podrazumeva praćenje svih teških slučajeva bolesti, ali samo brojčano i uzimanje uzorka od jednog dela obolelih, kao i poseban sistem nadzora", rekao je Kon.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević poručuje da je epidemiološka situacija nepovoljna ali još jednom uverava da nema mesta panici.

Ministar tvrdi da u Srbiji ne postoji ni jedan zdravstveni centar koji nema respiratore. I da treba prestati sa spekulacijama da su neki pacijenti umrli jer nije bilo vestačkih pluća.

"Neistina je da postoje zdravstveni centri koji nemaju respiratore. U zemlji ima preko 350 respiratora plus respiratori u intenzivnim negama, a četvoro ljudi je na respiratorima", rekao je Milosavljević.

Vakcinisanje polovinom decembra

Iako je u zemljama EU uveliko počela vakcinacija protiv novog gripa, a u Srbiji se prema najboljem scenariju očekuje 15. decembra, ministar zdravlja Tomica Milosavljević tvrdi da Srbija ne kasni ni jedan dan.

"Prvo će se vakcinisati hronični bolesnici, dok će vakcinu primiti i trudnice posle trećeg meseca trudnoće", naveo je ministar zdravlja.

Epidemiolog Predrag Kon naglasio je da vakcine protiv novog gripa neće imati nikakve kontraindikacije po trudnice ili doilje.

Radna grupa ima spreman plan za slučaj da se epidemiološka situacija iz faze nepovoljne pređe u opasnu.

"Za sada ne planiramo organizovano zatvaranje škola. U dogovoru sa Ministarstvom prosvete razmatraćemo mere kao što je produžetak raspusta", rekao je Kon.

Ukoliko epidemiološka situacija pređe u opasnu biće predloženo da se zabrane javna okupljanja, i zatvore vrtići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: