Reakcije na nagradu Obami

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun čestitao je Baraku Obami na Nobelovoj nagradi i rekao da on "oličava novi duh dijaloga o najvećim svetskim problemima".

Izvor: B92

Petak, 09.10.2009.

21:50

Default images

Ban je rekao da je predsednik SAD, Barak Obama odlučan da sarađuje na rešavanju najvećih svetskih problema kao što su klimatsko zagrevanje, nuklearno razoružanje i veliki broj pretnji miru i međunarodnoj sigurnosti. Čestitkama su se pridružili i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen.

"Njegova odlučnost da radi u okviru Ujedinjenih nacija daje stanovništvu sveta novu nadu i nove perspektive", naveo je Ban u saopštenju.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozdravili su dodelu Nobelove nagrade američkom predsedniku.

"Ova nagrada je zasluženo priznanje izvanrednom vođstvu predsednika Obame, njegovoj posvećenosti miru i njegovom istrajnom angažovanju u međunarodnoj diplomatiji", naveo je Solana u saopštenju.

Rasmusen je rekao da je Obama "pokazao odlučnost da pomogne u izgradnji mira i u odbrani osnovnih ljudskih prava, uključujući i putem Alijanse" i dodao da je "ta čast potpuno zaslužena".

Američka štampa iznenađena dodelom nagrade

Američka štampa u svojim internet izdanjima prenosi da su "iznenađeni" odlukom norveškog Komiteta da ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dodeli predsedniku Baraku Obami, uz napomenu da rezultati njegove spoljne politike tek treba da se vide. U svom internet izdanju "Njujork tajms" piše - "kao najveće iznenađenje, Nobelova nagrada za mir dodeljena je Obami za njegovu spoljnu politiku".

"I dok Obama generiše elan za dobre namere svuda u svetu .... veliki broj političkih napora još nisu urodili plodom", navodi taj list.

Kao primer navodi se Severna Koreja koja je nasuprot Obaminim pozivima izvršila probu strateške rakete.

"Vašington post" piše o "zapanjujućoj" odluci iz Osla, iako je Obama još bio nepoznat svetu u januaru 2007. kada je počeo američku predsedničku kampanju.

"Dodeljujući tako uglednu nagradu Obami, Nobelov komitet odražava podršku sveta američkom predsedniku, koji je često popularniji u inostranstvu nekgo kod kuće", piše "Vašington post" i dodaje da ovim izborom Komitet izgleda "nastavlja kritiku" koju je upućivao Obaminom prethodniku Džordžu Bušu.

"Los Anđeles tajms" piše: "Ironično, ova nagrada dolazi u trenutku kada Obama procenjuje preporuke komandanta američkiih vojnih snaga u Avganistanu da pošalje desetine hiljada dodatnih trupa u tu zemlju".

"Vol strit džurnal" nagoveštava da bi izbor Nobelovog komiteta mogao da podstakne neke kritike u smislu da bi ugled američkog predsednika u inostranstvu mogao da sakrije to što "nema ostvarenja" i ojača utisak u nekim krugovima da Obamu više vole u Evropi nego u SAD.

"U stvari, konkretni koraci Obame u prilog mira su i dalje u početnoj fazi", dodaje "Vol strit džurnal".

"Dok je Nobelov komitet naglasio da se nada da će doneti podršku Obaminim diplomatskim naporima, Nobelova nagrada bi mogla da bude dodatna briga za Belu kuću koja je već suočena ozbiljnim preprekama u ostvarivanju svog ambicioznog programa", piše "Vol štrit džurnal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: