Petak, 09.10.2009.

21:50

Reakcije na nagradu Obami

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun čestitao je Baraku Obami na Nobelovoj nagradi i rekao da on "oličava novi duh dijaloga o najvećim svetskim problemima".

Izvor: Beta

Reakcije na nagradu Obami IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

NK

pre 14 godina

A sta bi ste vi uradili da ste izabrani za predsednika drzave koja vec 7 godina bije dva rata i nikako da se iz njih iskopa? Prosto pozvali trupe nazad? A kada nastane potpuno rasulo (setite se Talibana, itd, nije da nema tamo siledzija koje jedva cekaju da zajasu narod), e, onda ce da vas pljuju sto ste ostavili zemlju u rasulu, sto niste bar zakrpili rane koje je vas prethodnik otvorio... Sta predlazete, gospodo kriticari? Sta je Obama trebalo da uradi u svojih prvih 8 meseci na vlasti, a sto bi vas zadovoljilo i ucinilo da razmotrite mogucnost da on zapravo ne zeli rat? On je svojedobno glasao protiv ovih ratova, ali Republikanci su imali moc, a oni zaista jesu partija nasilja i rata.

Zamislite, onda, da ste izabrani za predsednika i imate zatvor pun vrlo sumnjivih likova koji, kako moral i pravo nalazu, ne smeju da ostanu zatvoreni bez jasnih dokaza, a opet, kako ih pustiti, gde ih poslati, ad znate da mnogi mrze Ameriku i ne bi imali nista protiv da organizuju jos jedan 11 septembar i pobiju jos jedno tri hiljade civila? Gvantanamo mora biti zatvoren, i bice zatvoren. Bolje da proces traje duze ali bude obavljen kako treba, bez propusta, jer propusti mogu da kostaju neduznih zivota.
Mozda je Nobel dosao prerano, ali je onima koji prate svetska dogadjanja jasno da Obama jeste mirotvorac.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Kad je istu nagradu mogao da dobije Marti Ahtisari za nasilno otimanje jednog podrucja(Kosova) jedno zemlji priznatoj od UN(Srbiji),zasto ne bi mogao da je dobije i Obama.PA ova nagrada nije SVETSKA vec zapadnocivilizacijska i deo je oruzja kojim se zapad sluzi da kontrolise ostatak sveta.

teslion

pre 14 godina

Šta ti je svetska politika! Dovoljno je da američki predsednik nikoga novog ne napadne ili proglasi za teroristu cele godine i odmah dobije Nobelovu nagradu za mir. Ovaj je zaslužio, nema šta. Samo pitanje je šta će se desiti ako njega neko uhvati spuštenih pantalona, da li će Nobelova nagrada da ga spreči da nekog malo izbombarduje samo da skrene medijsku pažnju sa skandala. Videćemo.

Mirko

pre 14 godina

Obama je dosao na vlast u veoma nezgodno vreme. Amerika se nalazi u ratu u dve drzave, ekonomski zapala u najvecu krizu od 30-tih godina, spremala se da napadne jos jednu drzavu + pocela sa provociranjem Rusije postavljanjem tog famoznog stita. Meni je drago sto je pobedio iz ideoloskih razloga ali politiku prema Srbiji ne odredjuje presednik SAD-a nego desetine manjih cinovnika i lobista tako da za nas Obama sigurno nece biti neka promena. No, nadam se da ce svet postojati sa manje tenzija. Sto se tice nagrade za MIR, jedino sto je do sada uradio je bilo to da nije poceo novi rat! Cisti populizam i ismijavanje ovog dogadjaja. A i sama nagrada za mene ne bi bila neka cast kada se zna da je ona zaduzbina jednog coveka koji uopste nije potpomogao mir i pravdu svojim izumom dinamita i koji je bio surovi kapitalista.

qwer

pre 14 godina

Nije nam valjao Bus, sada nam ne valja Obama. Tako je to kod nas, veciti pesimizam i ogorcenost. Obama je napravio pomak u napred u spoljnoj politici Amerike. Za vece promene potrebno je dosta vremena jer predsednik je nov ali su interesi isti oni pre njega a on sam ne moze. Puno je pritisaka i onda se prave kompromisi, slicno kao kod nas.

delboy

pre 14 godina

Ja na ovo gledam s drugog aspekta. To je kao "an advance" nagrada, ili unapred dobijena. Pa nek sada Obama vodi ratove ako moze, a nece moci jer je po Nobelu miroljubiv.

Gradjanin

pre 14 godina

Zamislite da Srbija ratuje sa Madjarskom, Rumunijom i Albanijom a predsednik Srbije dobije Nobelovu nagradu za mir, priznacete veoma naucnofantasticno i smesno.

Mirko

pre 14 godina

Trebate znati da je Barak Obama svojom odlukom o odustajanja za razmestanje raketnog stita u Evropi doprineo zaustavljanju novog hladnog rata, tako da samo ova odluka je sasvim dovoljna za Nobelovu nagradu za Mir. Sta da je raketni stit rasporedjen, mislite da Rusi ne bi odgovorili i svet bi ponovo bio uvucen u novi i jos opasniji hladni rat.
Cestitke Obami i neka nastavi sa ovakvim potezima.

srdjan

pre 14 godina

Onoliko koliko je prerano za eventualnu proveru rezultata Obamine vladavine toliko je i prerano da se bas njemu dodeli ova nagrada. Predsednik zemlje koja jos uvek ima Guantanamo, agresivno drzi svoju vojsku na tudjim teritorijama (Avganistan i Irak), vrsi konstantne ratne pretnje prema Iranu i S. Koreji, neumoljivo sprovodi embrago prema jadnoj Kubi .... tesko da moze da bude kandidat za Nobelovu nagradu.
Inace, Nobelova nagrada za mir u poslednjih 10 godina strasno je degradirana tako da bi bilo najbolje da je ukinu za neko vreme. Dakle one ideje da Bush dobije nagradu ili sam Marti Ahtisari kome je ista dodeljena u kontekstu potkusurivanja za usluge koje je napravio Americi po pitanju Kosova zaista su prevrsile svaku meru.

Mojeime

pre 14 godina

Nisu znali kome da je daju pa dali Obami! Mozda Obama i uradi nesto, ali valjda je trebao nesto da uradi pa onda da dobije nagradu.

David

pre 14 godina

Nadam se da ce doci u Vrnjacku Banju da mu i mi uvalimo neku nagradu... Cisto nek ima covek... Sto kazu babe, pa lep covek sto da ne dobije...

Cile

pre 14 godina

Cekaj bre, valjda je i Srbija, kao strateski partner Amerike, Rusije i Kine, trebala da se pita da li Obama treba da dobije nagradu. To treba suspendovati dok se nasi ne izjasne, posebno jer je SAD priznala Kosovo.

Mišo

pre 14 godina

Ovo je zaista veoma smešno. Davati to "priznanje" Obami, a njegovi vojnici dok ovo pišem zasigurno su negde u nekoj zemlji ubili barem jednog nedužnog čoveka. Njegovi vojnici širom sveta terorišu građane a on dobija Nobelovu nagradu za mir. On danas vodi rat u Iraku i Avganistanu. Za koji mesec će napasti Iran. Ovih dana pod plaštom demokratizacije uvodi "Novi Dejton" protiv Srba. Po celom svetu idu njegovi emisari sa samo jednom idejom da se Srbiji otme Kosovo.
Ajte molim Vas, to je smešno njemu dati Nobelovu nagradu za mir, a to Vam je i jako tužno!

igor

pre 14 godina

nenam nista protiv obame. ali imam protiv toga gde svetska poltika ide. a to sto obama kaze da amerika ima 57 drzava samo potvrdjuje pricu da su svi svetski politicari samo odicni glumci ili igracke ko zna vec koga... a evo i linka za obamu i 57 drzava

http://www.youtube.com/watch?v=EpGH02DtIws

zoran

pre 14 godina

Ovo desavanje u vezi Obamine nagrade je rodjeno za dobru parodiju...E...Monti Pajton i druzina...

No, kako mu se uvlace poltroni..to je tek komedija...ovaj svet je u totalnom haosu, ali se pravimo da ne primecujemo..

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Ostane li dosledan svojim recima da ce doprineti medjunarodnoj sigurnosti i vratiti donosenje odluka u okvirima UN, to znaci da ce se ponovo otvoriti pitanje Kosova kroz Savet bezbednosti. Bice interesantno tada gledati kako ce se crveniti komitet iz Osla zbog dodele Nobeleove nagrade i Martiju Ahtisariju.

Kum Zorzo

pre 14 godina

Po takvim kriterijumima mnogi ministri iz svih vlada bi trebalo da dobiju po jednu nagradu.
Sta su tek sve oni zapoceli.....
A predsednik za odlucnu borbu protiv kriminala pa makar i u svojim redovima

demokrata

pre 14 godina

Po istom kriterijumu cu ja mozda dobiti Nobelovu nagradu za knjizevnost!
Inace slabo pisem, mozda poneki komentar ovde ili na facebook-u...

Voyager

pre 14 godina

Prvo su mediji od anonimca napravili zvezdu tako sto su skretali paznju na njega smestajuci mu skandale iz kojih je izlazio kao "good guy". Mediji, koji su ga najvise pljuvali kad se pojavio su ga na kraju izgurali da pobedi na izborima. Dobio je poverenje gradjana pricajuci im ono sto zele da cuju i za razliku od Busa, ne smeje mu se ceo svet. Ovom nagradom mu se povecava kredibilitet u svetu, javno mu se ukazuje poverenje. Sada trazi novih deset hiljada vojnika za Afganistan, a za godinu dve ce krenuti u novi rat i imace podrsku javnosti. A taj rat ce biti nesto mnogo vece od Afganistana i Iraka...

mujcinovic salih

pre 14 godina

Predsednik Obama je dobio Nobela jer je svetu pruzio nadu da ce svet postati bolje mesto za zivot a ljudi odgovorniji. Gledanje nasega sveta na dodelu nagrade je nakaradno. Mi moramo shvatiti da se nas pogled na svet a posebno na Ameriku ne podudara sa gledistima sveta koji dodeljuje Nobela. To je tako i sto pre shvatimo bolje za nas.

Velibor Perić

pre 14 godina

Već za stav koji uzma i principe kojih se drži diseminujući ih po svetu, savešću savremenog čoveka, a pogotovo za rezultate kojih smo i mi deo. Hvala na pomoći, vraticemo delima koja su pred nama i pokazati da smo razumeli i širiti dalje, pomažući u tome i onima koji misle da su u demokratiji tako i onima koji pokazuju da žele da budu demokrate, pošto su je prihvatili kao jedino i opstajuće - život. Best wishes :)

Spolja gladac, a iznutra jadac!

pre 14 godina

Bljak! Sad dolazi ono najgore - šlihtanje plaćenih pudlica i statista! Kad su ovi iz komiteta za dodelu nagrade jedva izmislili laži kojima "opravdavaju" poklanjanje nagrade Obami, šta tek ovi sad moraju da izmišljaju?! Da li je moguće toliko laži izreći, a da i najvećim slepcima ne bude jasno o čemu se radi?!

poltroni gori od komunista

pre 14 godina

Polako sa čestitkama, ja očekujem da će dobiti i Oskara za najbolju mušku ulogu, pa mu se onda može čestitati odjednom na ovim dvema nekada prestižnim nagradama.

poltroni gori od komunista

pre 14 godina

Polako sa čestitkama, ja očekujem da će dobiti i Oskara za najbolju mušku ulogu, pa mu se onda može čestitati odjednom na ovim dvema nekada prestižnim nagradama.

Spolja gladac, a iznutra jadac!

pre 14 godina

Bljak! Sad dolazi ono najgore - šlihtanje plaćenih pudlica i statista! Kad su ovi iz komiteta za dodelu nagrade jedva izmislili laži kojima "opravdavaju" poklanjanje nagrade Obami, šta tek ovi sad moraju da izmišljaju?! Da li je moguće toliko laži izreći, a da i najvećim slepcima ne bude jasno o čemu se radi?!

demokrata

pre 14 godina

Po istom kriterijumu cu ja mozda dobiti Nobelovu nagradu za knjizevnost!
Inace slabo pisem, mozda poneki komentar ovde ili na facebook-u...

zoran

pre 14 godina

Ovo desavanje u vezi Obamine nagrade je rodjeno za dobru parodiju...E...Monti Pajton i druzina...

No, kako mu se uvlace poltroni..to je tek komedija...ovaj svet je u totalnom haosu, ali se pravimo da ne primecujemo..

Voyager

pre 14 godina

Prvo su mediji od anonimca napravili zvezdu tako sto su skretali paznju na njega smestajuci mu skandale iz kojih je izlazio kao "good guy". Mediji, koji su ga najvise pljuvali kad se pojavio su ga na kraju izgurali da pobedi na izborima. Dobio je poverenje gradjana pricajuci im ono sto zele da cuju i za razliku od Busa, ne smeje mu se ceo svet. Ovom nagradom mu se povecava kredibilitet u svetu, javno mu se ukazuje poverenje. Sada trazi novih deset hiljada vojnika za Afganistan, a za godinu dve ce krenuti u novi rat i imace podrsku javnosti. A taj rat ce biti nesto mnogo vece od Afganistana i Iraka...

Mišo

pre 14 godina

Ovo je zaista veoma smešno. Davati to "priznanje" Obami, a njegovi vojnici dok ovo pišem zasigurno su negde u nekoj zemlji ubili barem jednog nedužnog čoveka. Njegovi vojnici širom sveta terorišu građane a on dobija Nobelovu nagradu za mir. On danas vodi rat u Iraku i Avganistanu. Za koji mesec će napasti Iran. Ovih dana pod plaštom demokratizacije uvodi "Novi Dejton" protiv Srba. Po celom svetu idu njegovi emisari sa samo jednom idejom da se Srbiji otme Kosovo.
Ajte molim Vas, to je smešno njemu dati Nobelovu nagradu za mir, a to Vam je i jako tužno!

Velibor Perić

pre 14 godina

Već za stav koji uzma i principe kojih se drži diseminujući ih po svetu, savešću savremenog čoveka, a pogotovo za rezultate kojih smo i mi deo. Hvala na pomoći, vraticemo delima koja su pred nama i pokazati da smo razumeli i širiti dalje, pomažući u tome i onima koji misle da su u demokratiji tako i onima koji pokazuju da žele da budu demokrate, pošto su je prihvatili kao jedino i opstajuće - život. Best wishes :)

Kum Zorzo

pre 14 godina

Po takvim kriterijumima mnogi ministri iz svih vlada bi trebalo da dobiju po jednu nagradu.
Sta su tek sve oni zapoceli.....
A predsednik za odlucnu borbu protiv kriminala pa makar i u svojim redovima

mujcinovic salih

pre 14 godina

Predsednik Obama je dobio Nobela jer je svetu pruzio nadu da ce svet postati bolje mesto za zivot a ljudi odgovorniji. Gledanje nasega sveta na dodelu nagrade je nakaradno. Mi moramo shvatiti da se nas pogled na svet a posebno na Ameriku ne podudara sa gledistima sveta koji dodeljuje Nobela. To je tako i sto pre shvatimo bolje za nas.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Ostane li dosledan svojim recima da ce doprineti medjunarodnoj sigurnosti i vratiti donosenje odluka u okvirima UN, to znaci da ce se ponovo otvoriti pitanje Kosova kroz Savet bezbednosti. Bice interesantno tada gledati kako ce se crveniti komitet iz Osla zbog dodele Nobeleove nagrade i Martiju Ahtisariju.

Gradjanin

pre 14 godina

Zamislite da Srbija ratuje sa Madjarskom, Rumunijom i Albanijom a predsednik Srbije dobije Nobelovu nagradu za mir, priznacete veoma naucnofantasticno i smesno.

srdjan

pre 14 godina

Onoliko koliko je prerano za eventualnu proveru rezultata Obamine vladavine toliko je i prerano da se bas njemu dodeli ova nagrada. Predsednik zemlje koja jos uvek ima Guantanamo, agresivno drzi svoju vojsku na tudjim teritorijama (Avganistan i Irak), vrsi konstantne ratne pretnje prema Iranu i S. Koreji, neumoljivo sprovodi embrago prema jadnoj Kubi .... tesko da moze da bude kandidat za Nobelovu nagradu.
Inace, Nobelova nagrada za mir u poslednjih 10 godina strasno je degradirana tako da bi bilo najbolje da je ukinu za neko vreme. Dakle one ideje da Bush dobije nagradu ili sam Marti Ahtisari kome je ista dodeljena u kontekstu potkusurivanja za usluge koje je napravio Americi po pitanju Kosova zaista su prevrsile svaku meru.

David

pre 14 godina

Nadam se da ce doci u Vrnjacku Banju da mu i mi uvalimo neku nagradu... Cisto nek ima covek... Sto kazu babe, pa lep covek sto da ne dobije...

Mojeime

pre 14 godina

Nisu znali kome da je daju pa dali Obami! Mozda Obama i uradi nesto, ali valjda je trebao nesto da uradi pa onda da dobije nagradu.

delboy

pre 14 godina

Ja na ovo gledam s drugog aspekta. To je kao "an advance" nagrada, ili unapred dobijena. Pa nek sada Obama vodi ratove ako moze, a nece moci jer je po Nobelu miroljubiv.

igor

pre 14 godina

nenam nista protiv obame. ali imam protiv toga gde svetska poltika ide. a to sto obama kaze da amerika ima 57 drzava samo potvrdjuje pricu da su svi svetski politicari samo odicni glumci ili igracke ko zna vec koga... a evo i linka za obamu i 57 drzava

http://www.youtube.com/watch?v=EpGH02DtIws

Cile

pre 14 godina

Cekaj bre, valjda je i Srbija, kao strateski partner Amerike, Rusije i Kine, trebala da se pita da li Obama treba da dobije nagradu. To treba suspendovati dok se nasi ne izjasne, posebno jer je SAD priznala Kosovo.

Mirko

pre 14 godina

Trebate znati da je Barak Obama svojom odlukom o odustajanja za razmestanje raketnog stita u Evropi doprineo zaustavljanju novog hladnog rata, tako da samo ova odluka je sasvim dovoljna za Nobelovu nagradu za Mir. Sta da je raketni stit rasporedjen, mislite da Rusi ne bi odgovorili i svet bi ponovo bio uvucen u novi i jos opasniji hladni rat.
Cestitke Obami i neka nastavi sa ovakvim potezima.

Mirko

pre 14 godina

Obama je dosao na vlast u veoma nezgodno vreme. Amerika se nalazi u ratu u dve drzave, ekonomski zapala u najvecu krizu od 30-tih godina, spremala se da napadne jos jednu drzavu + pocela sa provociranjem Rusije postavljanjem tog famoznog stita. Meni je drago sto je pobedio iz ideoloskih razloga ali politiku prema Srbiji ne odredjuje presednik SAD-a nego desetine manjih cinovnika i lobista tako da za nas Obama sigurno nece biti neka promena. No, nadam se da ce svet postojati sa manje tenzija. Sto se tice nagrade za MIR, jedino sto je do sada uradio je bilo to da nije poceo novi rat! Cisti populizam i ismijavanje ovog dogadjaja. A i sama nagrada za mene ne bi bila neka cast kada se zna da je ona zaduzbina jednog coveka koji uopste nije potpomogao mir i pravdu svojim izumom dinamita i koji je bio surovi kapitalista.

qwer

pre 14 godina

Nije nam valjao Bus, sada nam ne valja Obama. Tako je to kod nas, veciti pesimizam i ogorcenost. Obama je napravio pomak u napred u spoljnoj politici Amerike. Za vece promene potrebno je dosta vremena jer predsednik je nov ali su interesi isti oni pre njega a on sam ne moze. Puno je pritisaka i onda se prave kompromisi, slicno kao kod nas.

teslion

pre 14 godina

Šta ti je svetska politika! Dovoljno je da američki predsednik nikoga novog ne napadne ili proglasi za teroristu cele godine i odmah dobije Nobelovu nagradu za mir. Ovaj je zaslužio, nema šta. Samo pitanje je šta će se desiti ako njega neko uhvati spuštenih pantalona, da li će Nobelova nagrada da ga spreči da nekog malo izbombarduje samo da skrene medijsku pažnju sa skandala. Videćemo.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Kad je istu nagradu mogao da dobije Marti Ahtisari za nasilno otimanje jednog podrucja(Kosova) jedno zemlji priznatoj od UN(Srbiji),zasto ne bi mogao da je dobije i Obama.PA ova nagrada nije SVETSKA vec zapadnocivilizacijska i deo je oruzja kojim se zapad sluzi da kontrolise ostatak sveta.

NK

pre 14 godina

A sta bi ste vi uradili da ste izabrani za predsednika drzave koja vec 7 godina bije dva rata i nikako da se iz njih iskopa? Prosto pozvali trupe nazad? A kada nastane potpuno rasulo (setite se Talibana, itd, nije da nema tamo siledzija koje jedva cekaju da zajasu narod), e, onda ce da vas pljuju sto ste ostavili zemlju u rasulu, sto niste bar zakrpili rane koje je vas prethodnik otvorio... Sta predlazete, gospodo kriticari? Sta je Obama trebalo da uradi u svojih prvih 8 meseci na vlasti, a sto bi vas zadovoljilo i ucinilo da razmotrite mogucnost da on zapravo ne zeli rat? On je svojedobno glasao protiv ovih ratova, ali Republikanci su imali moc, a oni zaista jesu partija nasilja i rata.

Zamislite, onda, da ste izabrani za predsednika i imate zatvor pun vrlo sumnjivih likova koji, kako moral i pravo nalazu, ne smeju da ostanu zatvoreni bez jasnih dokaza, a opet, kako ih pustiti, gde ih poslati, ad znate da mnogi mrze Ameriku i ne bi imali nista protiv da organizuju jos jedan 11 septembar i pobiju jos jedno tri hiljade civila? Gvantanamo mora biti zatvoren, i bice zatvoren. Bolje da proces traje duze ali bude obavljen kako treba, bez propusta, jer propusti mogu da kostaju neduznih zivota.
Mozda je Nobel dosao prerano, ali je onima koji prate svetska dogadjanja jasno da Obama jeste mirotvorac.

Velibor Perić

pre 14 godina

Već za stav koji uzma i principe kojih se drži diseminujući ih po svetu, savešću savremenog čoveka, a pogotovo za rezultate kojih smo i mi deo. Hvala na pomoći, vraticemo delima koja su pred nama i pokazati da smo razumeli i širiti dalje, pomažući u tome i onima koji misle da su u demokratiji tako i onima koji pokazuju da žele da budu demokrate, pošto su je prihvatili kao jedino i opstajuće - život. Best wishes :)

mujcinovic salih

pre 14 godina

Predsednik Obama je dobio Nobela jer je svetu pruzio nadu da ce svet postati bolje mesto za zivot a ljudi odgovorniji. Gledanje nasega sveta na dodelu nagrade je nakaradno. Mi moramo shvatiti da se nas pogled na svet a posebno na Ameriku ne podudara sa gledistima sveta koji dodeljuje Nobela. To je tako i sto pre shvatimo bolje za nas.

Spolja gladac, a iznutra jadac!

pre 14 godina

Bljak! Sad dolazi ono najgore - šlihtanje plaćenih pudlica i statista! Kad su ovi iz komiteta za dodelu nagrade jedva izmislili laži kojima "opravdavaju" poklanjanje nagrade Obami, šta tek ovi sad moraju da izmišljaju?! Da li je moguće toliko laži izreći, a da i najvećim slepcima ne bude jasno o čemu se radi?!

poltroni gori od komunista

pre 14 godina

Polako sa čestitkama, ja očekujem da će dobiti i Oskara za najbolju mušku ulogu, pa mu se onda može čestitati odjednom na ovim dvema nekada prestižnim nagradama.

qwer

pre 14 godina

Nije nam valjao Bus, sada nam ne valja Obama. Tako je to kod nas, veciti pesimizam i ogorcenost. Obama je napravio pomak u napred u spoljnoj politici Amerike. Za vece promene potrebno je dosta vremena jer predsednik je nov ali su interesi isti oni pre njega a on sam ne moze. Puno je pritisaka i onda se prave kompromisi, slicno kao kod nas.

Mirko

pre 14 godina

Trebate znati da je Barak Obama svojom odlukom o odustajanja za razmestanje raketnog stita u Evropi doprineo zaustavljanju novog hladnog rata, tako da samo ova odluka je sasvim dovoljna za Nobelovu nagradu za Mir. Sta da je raketni stit rasporedjen, mislite da Rusi ne bi odgovorili i svet bi ponovo bio uvucen u novi i jos opasniji hladni rat.
Cestitke Obami i neka nastavi sa ovakvim potezima.

Voyager

pre 14 godina

Prvo su mediji od anonimca napravili zvezdu tako sto su skretali paznju na njega smestajuci mu skandale iz kojih je izlazio kao "good guy". Mediji, koji su ga najvise pljuvali kad se pojavio su ga na kraju izgurali da pobedi na izborima. Dobio je poverenje gradjana pricajuci im ono sto zele da cuju i za razliku od Busa, ne smeje mu se ceo svet. Ovom nagradom mu se povecava kredibilitet u svetu, javno mu se ukazuje poverenje. Sada trazi novih deset hiljada vojnika za Afganistan, a za godinu dve ce krenuti u novi rat i imace podrsku javnosti. A taj rat ce biti nesto mnogo vece od Afganistana i Iraka...

Mišo

pre 14 godina

Ovo je zaista veoma smešno. Davati to "priznanje" Obami, a njegovi vojnici dok ovo pišem zasigurno su negde u nekoj zemlji ubili barem jednog nedužnog čoveka. Njegovi vojnici širom sveta terorišu građane a on dobija Nobelovu nagradu za mir. On danas vodi rat u Iraku i Avganistanu. Za koji mesec će napasti Iran. Ovih dana pod plaštom demokratizacije uvodi "Novi Dejton" protiv Srba. Po celom svetu idu njegovi emisari sa samo jednom idejom da se Srbiji otme Kosovo.
Ajte molim Vas, to je smešno njemu dati Nobelovu nagradu za mir, a to Vam je i jako tužno!

demokrata

pre 14 godina

Po istom kriterijumu cu ja mozda dobiti Nobelovu nagradu za knjizevnost!
Inace slabo pisem, mozda poneki komentar ovde ili na facebook-u...

Cile

pre 14 godina

Cekaj bre, valjda je i Srbija, kao strateski partner Amerike, Rusije i Kine, trebala da se pita da li Obama treba da dobije nagradu. To treba suspendovati dok se nasi ne izjasne, posebno jer je SAD priznala Kosovo.

delboy

pre 14 godina

Ja na ovo gledam s drugog aspekta. To je kao "an advance" nagrada, ili unapred dobijena. Pa nek sada Obama vodi ratove ako moze, a nece moci jer je po Nobelu miroljubiv.

Gradjanin

pre 14 godina

Zamislite da Srbija ratuje sa Madjarskom, Rumunijom i Albanijom a predsednik Srbije dobije Nobelovu nagradu za mir, priznacete veoma naucnofantasticno i smesno.

Kum Zorzo

pre 14 godina

Po takvim kriterijumima mnogi ministri iz svih vlada bi trebalo da dobiju po jednu nagradu.
Sta su tek sve oni zapoceli.....
A predsednik za odlucnu borbu protiv kriminala pa makar i u svojim redovima

igor

pre 14 godina

nenam nista protiv obame. ali imam protiv toga gde svetska poltika ide. a to sto obama kaze da amerika ima 57 drzava samo potvrdjuje pricu da su svi svetski politicari samo odicni glumci ili igracke ko zna vec koga... a evo i linka za obamu i 57 drzava

http://www.youtube.com/watch?v=EpGH02DtIws

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Ostane li dosledan svojim recima da ce doprineti medjunarodnoj sigurnosti i vratiti donosenje odluka u okvirima UN, to znaci da ce se ponovo otvoriti pitanje Kosova kroz Savet bezbednosti. Bice interesantno tada gledati kako ce se crveniti komitet iz Osla zbog dodele Nobeleove nagrade i Martiju Ahtisariju.

Mojeime

pre 14 godina

Nisu znali kome da je daju pa dali Obami! Mozda Obama i uradi nesto, ali valjda je trebao nesto da uradi pa onda da dobije nagradu.

NK

pre 14 godina

A sta bi ste vi uradili da ste izabrani za predsednika drzave koja vec 7 godina bije dva rata i nikako da se iz njih iskopa? Prosto pozvali trupe nazad? A kada nastane potpuno rasulo (setite se Talibana, itd, nije da nema tamo siledzija koje jedva cekaju da zajasu narod), e, onda ce da vas pljuju sto ste ostavili zemlju u rasulu, sto niste bar zakrpili rane koje je vas prethodnik otvorio... Sta predlazete, gospodo kriticari? Sta je Obama trebalo da uradi u svojih prvih 8 meseci na vlasti, a sto bi vas zadovoljilo i ucinilo da razmotrite mogucnost da on zapravo ne zeli rat? On je svojedobno glasao protiv ovih ratova, ali Republikanci su imali moc, a oni zaista jesu partija nasilja i rata.

Zamislite, onda, da ste izabrani za predsednika i imate zatvor pun vrlo sumnjivih likova koji, kako moral i pravo nalazu, ne smeju da ostanu zatvoreni bez jasnih dokaza, a opet, kako ih pustiti, gde ih poslati, ad znate da mnogi mrze Ameriku i ne bi imali nista protiv da organizuju jos jedan 11 septembar i pobiju jos jedno tri hiljade civila? Gvantanamo mora biti zatvoren, i bice zatvoren. Bolje da proces traje duze ali bude obavljen kako treba, bez propusta, jer propusti mogu da kostaju neduznih zivota.
Mozda je Nobel dosao prerano, ali je onima koji prate svetska dogadjanja jasno da Obama jeste mirotvorac.

David

pre 14 godina

Nadam se da ce doci u Vrnjacku Banju da mu i mi uvalimo neku nagradu... Cisto nek ima covek... Sto kazu babe, pa lep covek sto da ne dobije...

Mirko

pre 14 godina

Obama je dosao na vlast u veoma nezgodno vreme. Amerika se nalazi u ratu u dve drzave, ekonomski zapala u najvecu krizu od 30-tih godina, spremala se da napadne jos jednu drzavu + pocela sa provociranjem Rusije postavljanjem tog famoznog stita. Meni je drago sto je pobedio iz ideoloskih razloga ali politiku prema Srbiji ne odredjuje presednik SAD-a nego desetine manjih cinovnika i lobista tako da za nas Obama sigurno nece biti neka promena. No, nadam se da ce svet postojati sa manje tenzija. Sto se tice nagrade za MIR, jedino sto je do sada uradio je bilo to da nije poceo novi rat! Cisti populizam i ismijavanje ovog dogadjaja. A i sama nagrada za mene ne bi bila neka cast kada se zna da je ona zaduzbina jednog coveka koji uopste nije potpomogao mir i pravdu svojim izumom dinamita i koji je bio surovi kapitalista.

zoran

pre 14 godina

Ovo desavanje u vezi Obamine nagrade je rodjeno za dobru parodiju...E...Monti Pajton i druzina...

No, kako mu se uvlace poltroni..to je tek komedija...ovaj svet je u totalnom haosu, ali se pravimo da ne primecujemo..

srdjan

pre 14 godina

Onoliko koliko je prerano za eventualnu proveru rezultata Obamine vladavine toliko je i prerano da se bas njemu dodeli ova nagrada. Predsednik zemlje koja jos uvek ima Guantanamo, agresivno drzi svoju vojsku na tudjim teritorijama (Avganistan i Irak), vrsi konstantne ratne pretnje prema Iranu i S. Koreji, neumoljivo sprovodi embrago prema jadnoj Kubi .... tesko da moze da bude kandidat za Nobelovu nagradu.
Inace, Nobelova nagrada za mir u poslednjih 10 godina strasno je degradirana tako da bi bilo najbolje da je ukinu za neko vreme. Dakle one ideje da Bush dobije nagradu ili sam Marti Ahtisari kome je ista dodeljena u kontekstu potkusurivanja za usluge koje je napravio Americi po pitanju Kosova zaista su prevrsile svaku meru.

teslion

pre 14 godina

Šta ti je svetska politika! Dovoljno je da američki predsednik nikoga novog ne napadne ili proglasi za teroristu cele godine i odmah dobije Nobelovu nagradu za mir. Ovaj je zaslužio, nema šta. Samo pitanje je šta će se desiti ako njega neko uhvati spuštenih pantalona, da li će Nobelova nagrada da ga spreči da nekog malo izbombarduje samo da skrene medijsku pažnju sa skandala. Videćemo.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Kad je istu nagradu mogao da dobije Marti Ahtisari za nasilno otimanje jednog podrucja(Kosova) jedno zemlji priznatoj od UN(Srbiji),zasto ne bi mogao da je dobije i Obama.PA ova nagrada nije SVETSKA vec zapadnocivilizacijska i deo je oruzja kojim se zapad sluzi da kontrolise ostatak sveta.