Naprednjaci neće sa demokratama

Beograd -- Lider naprednjaka Tomislav Nikolić nudi koaliciju narodnjacima i radikalima. Radikali kažu da ta saradnja nije moguća.

Izvor: FoNet, Tanjug
Podeli

Nikolić je izjavio da SNS neće podržati manjinsku vlast DS na Voždovcu u zamenu za podršku demokrata manjinskoj vlasti naprednjaka u Zemunu. "To nije moguće. Dok ja vodim SNS neću se složiti da podržavam bilo čiju vladu na bilo kom nivou a da nemamo ni ministre, ni sekretare, da ne vodimo brigu o javnim preduzećima", kazao je Nikolić.

Predsednik SNS ističe da želi "da podeli Srbiju na demokratsku vlast i opoziciju, a ne da stvori jednoumlje", zbog čega će saradnju prvo ponuditi narodnjacima i radikalima.

Prema njegovim rečima, sa DS razgovori će eventualno biti vođeni posle pregovora sa SRS i DSS - NS, ali samo pod uslovom da "zajednički vladaju".

Zamenik predsednika naprednjacima Aleksandar Vučić izjavio je da je Nikolić predložio svojoj stranci mogućnost da u Zemunu formira vlast sa narodnjacima i radikalima.

"Tomislav Nikolić uputio je pismo članovima predsedništva SNS-a sa zahtevom da se u opštini Zemun formira koalicija sa Demokratskom strankom Srbije, Novom Srbijom i Srpskom radikalnom strankom", rekao je Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će se taj predlog razmatrati na sednici predsedništva SNS-a u ponedeljak 15. juna, i očekuje da će opozicione partije prihvatiti poziv za formiranje koalicije i konstituisanje vlasti u opštini Zemun i da "sujete političara neće biti važnije od građana".

"Ako ne prihvate ovu ponudu, biće jasno da žele da vide Demokratsku stranku na vlasti u opštini Zemun, i u tom slučaju mi ćemo imati druga rešenja", rekao je Vučić.

Demokrate tvrde da je još rano za razgovore o koalicijama jer rezultati izbora nisu konačni u svim opštinama, mada eksplicitno ne isključuju saradnju i sa SNS-om. Više o stavovima DS-a, i stranaka koje sa njima čine vlast na republičkom nivou, možete čitati u posebnoj vesti.

Todorović: Čista prevara

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da je izjava lidera naprednjaka Tomislava Nikolića da će sa radikalima i narodnjačkom koalicijom razgovarati o formiranju vlasti u Zemunu i Voždovcu čista prevara jer su se Nikolić i Demokratska stranka već dogovorile.

“Postigli su ga Boris Tadić, Tomislav Nikolić, Dragan Đilas i Aleksandar Vučić, a ovo je pokušaj da se taj sporazum na svaki mogući način opravda“, objasnio je on.

Todorović je podsetio da je SRS u ponedeljak jasno u svojim saopštenju stavila do znanja da će SRS i na Voždovcu i u Zemunu delovati kao opoziciona stranka jer je to najbolji način da pomognu građanima te dve opštine.

"Oni to znaju i zato su se i dogovorili, ostajemo samo da vidimo rezultate tog dogovora", naveo je on i dodao da je cilj da se okrivi SRS što je odbila ponudu, ali i nađe izgovor da SNS i DS realizuju ono što je "odavno dogovoreno".

"Mi ne možemo to da proverimo na drugi načim sem da ostanemo opoziciona stranka", zaključio je Todorović.

Markićević: NS će prihvatiti ponudu SNS-a

Za razliku od radikala, u narodnjačkoj koaliciji su spremni na saradnju sa strankom Tomislava Nikolića.

Zamenik predsednika poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević izjavio je da će ta stranka prihvatiti ponudu SNS-a da sa njima formira vlast u Zemunu.

Markićević je novinarima u parlamentu rekao da će sa koalicionim partnerom DSS-om o toj ponudi tek razgovarati, ali i da mu se čini da je njihovo razmišljanje slično.

"Mi ćemo prihvatiti ispruženu ruku naprednjaka, jer smatramo da je to samo početak ostvarivanja cilja, a to je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora", rekao je Markićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.