Skupština o promeni Poslovnika

Poslanici razmatrali izmene Poslovnika o radu Skupštine kako bi se poboljšala efikasnost. To podržavaju i predstavnici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.02.2009.

00:51

Default images

Poslanici Skupštine Srbije su, nakon više sati rasprave van dnevnog reda, raspravljali o predlogu izmena Poslovnika. Opozicija je prethodno tražila da se poštuje procedura i da se pre rasprave nadležni odbori izjasne o predlogu i amandmanima, zbog čega je sednica više puta prekidana.

Vladajuća većina ističe da je neophodno izmeniti Poslovnik kako bi parlament bio efikasniji.

Poslanici Skupštine veći deo dana radli su po principu stani-kreni. Opozicija je navodila da Administrativni odbor nije pre sednice raspravljao o amandmanima na predlog Poslovnika, zbog čega je zasedanje prekidano tri puta nakon kraćih rasprava.

U kratkim periodima zasedanja, opozicija je kritikovala predložene izmene Poslovnika, navodeći da se njima uvodi diktatura većine u parlamentu pre rasprave o Statutu Vojvodine.

U međuvremenu je održana sednica Administrativnog odbora, i to telo se izjasnilo o amandmanima na predlog izmena Poslovnika.

Odbor, međutim, nije raspravljao o ostavkama tri poslanika koji su iz Srpske radikalne stranke prešli u Srpsku naprednu stranku, na čemu su insistirali radikali.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je da su izmene i dopune Poslovnika o radu Skupštine Srbije predložene da bi parlament bio efikasniji, a da se pri tom ne uskrati nijedno pravo opoziciji.

Nada Kolundžija je obrazložila da je namera da se predloženim rešenjima otklone samo oni problemi uočeni u dosadašnjem radu u pokušaju da se definišu one proceduralne stvari koje su ostavljale mogućnost za zloupotrebe.

"Izmenama Poslovnika želeli smo da popravimo iščašenu praksu javljanja po Poslovniku i, ako je moguće, ne da sprečimo raspravu o zakonima, već da sprečimo da rasprave o zakonima nema, a da sve drugo bude tema u Skupštini", rekla je Nada Kolundžija, koja je predstavnica predlagača izmena i dopuna Poslovnika.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da će Skupština imati više mogućnosti za nesmetani rad kada budu usvojene izmene i dopune Poslovnika o radu.

Slavica Đukić-Dejanović je novinarima u Skupštini Srbije kazala da mišljenje Administrativnog odbora, koje je tražila opozicija, nije bilo neophodno za nastavak današnje sednice.

Šta predviđaju izmene Poslovnika

Izmenama Poslovnika o radu predviđena su dva dana za razmatranje zakona, dva minuta za obrazlaganje amandmana, kao i tri sata mesečno za postavljanje pitanja Vladi.

Novim rešenjima je predviđeno da se jedan zakon u načelu i u pojedinostima razmatra pet sati, tako da bi ta rasprava mogla da se obavi za dva dana.

Svaki podnosilac amandmana ima za obrazlaganje predloga dva minuta umesto dosadašnjih 15, ali će predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa za raspravu u pojedinostima imati dodatno vreme od 15 minuta, koje ne ulazi u ukupno vreme rasprave.

Predlagač zakona, odnosno ovlašćeni predstavnik predlagača zakona, imaće, takođe, pravo da po svakom amandmanu govori do dva minuta.

Jedna od novina odnosi se i na reklamiranje povrede Poslovnika, tako što će poslanik na sednici moći samo jedanput da ukaže na povredu ako smatra da je predsedavajući u načinu vođenja sednice prekršio proceduru.

Izmene su predviđene i kada je u pitanju pravo poslanika na obaveštavanje, tako što će poslanička pitanja moći da se postavljaju predsedniku i članovima Vlade svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, na sednici od 16 do 19 sati, kada će biti prekinut rad po dnevnom redu.

Predsednicima poslaničkih grupa ostavljena je mogućnost i da svakog utorka i četvrtka, na početku rada, mogu da postavljaju pitanja ili pokrenu aktuelne teme koje nisu vezane za dnevni red - po jednim obraćanjem, ne dužim od pet minuta.

"Otklanjanje nejasnoća"

Zamenica šefa poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Aleksandra Jerkov rekla je, gostujući u emisiji Kažiprst B92, da će izmenama Poslovnika biti otklonjene nejasnoće koje su omogućavale da se pojedini propisi tumače na više načina.

Ona je istakla da će poslanici vladajućih stranaka glasati za promene Poslovnika zbog toga što niko ne sme da blokira Skupštinu i da u njoj rešava unutarstranačke probleme i ocenila je da ni dosadašnji poslovnik nije bio loš, ali da se nije primenjivao.

“Sadašnji poslovnik je nejasan i može se tumačiti na mnogo različitih načina, ti članovi 225 i 226, koji su svim građanima dojadili, mislim da je njegova najveća mana to što je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, ovim novim, i što se mogao tumačiti na nebrojen broj različitih načina”, kaže ona.

To je dovelo do toga da proizvede haos u radu Skupštine, dodala je ona.

Izvestilac SE: Poboljšati Poslovnik

Član Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Andreas Gros ocenio je da je potrebno poboljšati Poslovnik Skupštine Srbije, budući da sadašnji ne omogućava parlamentu da ostvari svoju ulogu.

Gros je rekao da misija Parlamentarne skupštine SE boravi Srbiji u okviru procedure monitoringa kako bi dopunila izveštaj o stanju demokratije i ljudskih prava u Srbiji, koji je trebalo da bude na dnevnom redu zasedanja u Strazburu prošlog septembra, ali je odložen za april.

"Mislim da ono što smo već naveli i raspravljali u izveštaju, da izborni sistem i Poslovnik parlamenta ne omogućavaju parlamentu da ispuni svoju dužnost da služi demokratiji u Srbiji”, poručio je on.

“To je razlog zašto smo u dopunjenoj verziji izveštaja umnogome fokusirani na potrebu da se poboljša Poslovnik tako da manjina ima svoj glas, ali da manjina ne može da blokira većinu da donosi odluke potrebne zemlji da napreduje ka demokratiji i Evropi", kazao je Gros.

"Mislim da bi predsednik trebalo da bude otvoren za raspravu, zato što je u interesu predsednika da parlament može da radi, i to je razlog zašto ne samo parlamentarci, nego i izvršna tela, predsednik i Vlada, moraju nešto da urade da doprinesu boljem funkcionisanju demokratije boljim funkcionisanjem parlamenta", rekao je izvestilac Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: