Lavrov o posmatračima EU

Posmatračima EU neće biti dozvoljeno da deluju u otcepljenim gruzijskim pokrajinama Abhaziji i Južnoj Osetiji, saopštio Sergej Lavrov.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 12.09.2008.

08:24

Default images

Ovo pitanje razmatrano je u telefonskom razgovoru između šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američke državne sekretarke Kondolize Rajs. "Ministar je naglasio da će dodatni međunarodni posmatrači biti raspoređeni isključivo u oblastima oko Južne Osetije i Abhazije kako bi bila izbegnuta nova agresija Tbilisija," navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev i članovi delegacije Evropske unije, koju je predvodio francuski predsednik Nikola Sarkozi, sklopili su u ponedeljak dogovor po kojem se zvanična Moskva složila da u Gruziji bude angažovano 200 posmatrača EU, preneo je Rojters.

Ovlašćenja posmatrača EU su, međutim, odmah postala predmet spora jer ih u Briselu vide kao pojačanje mirovnim trupama u regionu koje mogu da deluju bilo gde na teritoriji Gruzije.

Rusija, s druge strane, smatra da evropski posmatrači nisu deo međunarodnih misija u Abhaziji i Južnoj Osetiji postavljenih pre avgustovskog rata i da zbog toga treba da funkcionišu po drugačijim pravilima, navela je britanska novinska agencija.

Kasparov: Rat tragična greška

Ruski opozicioni lider i nekadašnji svetski šahovski šampion Gari Kasparov ocenio je da je rat Rusije protiv Gruzije tragična greška.

Govoreći na skupu o rusko-gruzijskom ratu, kome su prisustvovali mnogi opozicioni lideri, vojni analitičari i druge javne ličnosti, Kasparov je ocenio da će biti potrebno mnogo vremena da se premosti jaz stvoren između dvaju naroda.

"Verujemo da je rat u Gruziji tragična greška, pa čak i zločin sadašnjeg ruskog vođstva. To je nelegitiman režim koji otvara novi front želeći da skrene pažnju ruskih građana sa konkretnih ekonomskih problema, vodi nas u izloaciju i stvara nove ekonomske i socijalne probleme u samoj Rusiji", rekao je Kasparov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: