Gruzija: Ratno stanje

Skupština Gruzije jednoglasno potvrdila ukaz predsednika Mihaila Sakašvilija o uvođenju ratnog stanja u zemlji sa rokom od 15 dana.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 09.08.2008.

00:35

Default images

Rusija je potvrdila da su gruzijske snage oborile dva njihova ratna aviona iznad Južne Osetije i da se istražuje sudbina pilota tih letilica. Ruski izvori navode da je oko 2.000 osoba poginulo u sukobima u Južnoj Osetiji. Ruska vojska saopštila je danas da "u potpunosti oslobodila" glavni grad Južne Osetije Chinvali, javile su ruske agencije.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili naredio je gruzijskim vojnicima da napuste glavni grad Južne Osetije Chinvali kao "prvi korak traženja primirja sa ruskim snagama", saopštio je gruzijski zvaničnik.

Šefica gruzijske diplomatije Eka Tkečelačvili izjavila je da je od početka sukoba sa Rusijom najmanje 150 Gruzina poginulo, među kojima 40 civila.

Sekretar gruzijskog nacionalnog saveta za bezbednost Kaha Lomaja, rekao je novinarima da ruske snage još napadaju gruzijske vojnike. Kako je prenela agencija DPA, on je izjavio da su vojnici razmešteni blizu Chinvalija i da im je naređeno da ne odgovaraju na rusko granatiranje dokle god je to moguće.

Lomaja je dodao da može da potvrditi da nema prekida vatre i da "nije uvek moguće ne odgovoriti", optužujući Ruse za paljbu na gruzijske vojnike.

On je ponovio da je "predsednik Sakašvili jasno rekao da je Gruzija napravila prvi korak i jednostrano se povukla iz Chinvalija".

Kako je preneo Rojters, gruzijski savet za nacionalnu bezbednost optužio je danas ruske vojnike da sprovode "etničko čišćenje" u otcepljenoj Južnoj Osetiji i dodao da će povlačenje gruzijskih snaga iz tog regiona dovesti do više nasilja.

Na pitanje da li Gruzija zna da li su ruske snage umešane u etničko čišćenje, Lomaja je rekao da "nema sumnje u vezi toga".

"Sela su pod ruskom invazijom, ta sela su očišćena, a povlačenje naših vojnika bi samo dovelo do većeg etničkog čišćenja od strane ruskih vojnika", rekao je on.

Ranije danas, rusko ministarstvo inostranih poslova je optužilo gruzijske snage da sprovode etničko čišćenje. Obe strane su negirale te optužbe, a borbe se nastavljaju.

Komandant kopnene vojske Rusije Vladimir Boldirjev je rekao da je Chinvali "u potpunosti" oslobođen od gruzijskih orgužanih snaga i da je započelo istiskivanje gruzijskih jedinica iz zone odgovornosti ruskih mirovnih snaga.

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili potpisao je ukaz o uvođenju ratnog stanja u zemlji, javila je ruska agencija RIA Novosti dodajući da je o tome Sakašvili izvestio Savet za bezbednost Gruzije.

"Rusija ostvaruje agresiju svojim snagama ratnog vazduhoplovstva, mornarice i vođenjem obimne kopnene operacije", rekao je predsednik Gruzije, ocenjujući da "agresija nije vezana za događaje u Južnoj Osetiji, već su joj prethodile duge pripreme pre početka borbenih operacija u Gruziji".
Pripadnici oružanih snaga Južne Osetije (FoNet)
Rusija je bombardovala luku Poti na Crnom moru i vojnu bazu u Senaki, a ruski avioni počeli da bombarduju civilnu i privrednu infrastrukturu, preneo je Rojters. Ruski ratni avioni izveli su danas pet vazdušnih napada na gruzijski grad Gori koji se nalazi u blizini Južne Osetije.

Oko 140 autobusa sa izbeglicama iz Južne Osetije stiglo je u Severnu Osetiju.

Ruski predsednik Dmitri Medvedev je opisao situaciju u gruzijskoj separatističkoj oblasti Južnoj Osetiji kao "humanitarnu katastrofu", javile su ruske agencije.

"Ljudi koji su odgovorni za tu humanitarnu katastrofu moraju da prezumu odgovornost za ono što su učinili", rekao je Medvedev na sastanku sa najvišim ruskim vojnim zvaničnicma.

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da su napadi ruskih snaga na Gruziju u zonama izvan ratnog poprišta u Južnoj Osetiji označili "opasnu eskalaciju krize" i pozvao Moskvu da odmah zaustavi bombardovanje. Zamenik ministra za privredni razvoj Vato Lezava je kazao da je između osam i 11 ruskih mlaznjaka bombardovalo luku Poti i da su pogodili brodogradilište i tankere.

S druge strane, komandant mirovnih snaga u zoni sukoba Marat Kulakmetov izjavio je da je Gruzija nastavila da intenzivno granatira rezidencijalni deo Chinvalija, glavnog grada Južne Osetije,

"Gruzijska strana granatira grad artiljerijskim oružjem velikog kalibra", rekao je on.

U međuvremenu, američka ambasada u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju savetovala je svoje građane da odustanu od putovanja bez preke potrebe u tu državu. Američke diplomate pozvale su svoje građane da odlože putovanje u zone konflikta u Južnoj Osetiji i Abhaziji.

Putin: Gruzija izvršila zločin protiv svog naroda

Akcijama u Južnoj Osetiji, Gruzija je izvršila zločin protiv svog naroda i nanela "smrtonosni udarac" svojoj teritorijalnoj celovitosti, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin.

Putin je pozvao Gruziju da odmah prekine agresiju protiv Južne Osetije, poštuje ranije postignute sporazume i "sa uvažavanjem se odnosi prema legalnim pravima i intereseima drugih naroda".

"Ako neko želi da ga drugi uvažavaju, mora i on da uvažava druge", rekao je ruski premijer. Putin je u Vladikavkazu, gde je doputovao posle prekinute posete Kini, rekao da je naneta "ogromna šteta njenoj (gruzijskoj) državnosti" i da je "teško zamisliti kako će biti moguće posle svega što se desilo i što se još dešava, ubediti Južnu Osetiju da uđe u sastav gruzijske države".

Prema njegovim rečima, agresija koja je dovela do mnogih žrtava i izazvala pravu humanitarnu katastrofu, predstavlja i zločin prema osetinskom narodu.

"Rusija se uvek prema Gruziji odnosila sa uvažavanjem, a gruzijski narod smatrala bratskim. Uveren sam da će tako biti i ubuduće bez obzora na zločinačku politiku sadašnjih funkcionera zemlje", rekao je ruski premijer.

Za ruske aktivnosti, Putin je rekao da su osnovane, neophodne i legitimne, jer su u skladu sa važećim sporazumima, uključujući sporazum iz 1999, kojim je predviđeno da Rusija obavlja aktivnosti mirovnog karaktera i da u slučaju da jedna od strana u kofnliktu prekrši sporazum o prekidu vatre, uzme u zaštitu drugu.

"Mi odlično shvatamo u kakvom svetu živimo, težićemo pravednom, mirnom rešenju svih konfliktnih situacija zaostalih iz prošlosti", rekao je Putin u izjavi koju je prenosila državna televizija "Rusija".

Ruski premijer je naveo da će za razmeštanje izbeglica iz Južne u Severnu Osetiju biti izdvojeno dodatno oko 14 miliona evra, a za obnovu razrušenog Chinvalija i sela u Južnoj Osetiji u prvoj etapi približno 278 miliona evra.

Medvedev: Prisiliti Gruziju na mir

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da su ruski mirovnjaci i ruska vojska u zoni gruzijsko-južnoosetijskog konflikta počeli operaciju kako bi prinudili Tbilisi na mir.

"Naši mirovnjaci i njima priključene jedinice trenutno ostvaruju operaciju prinude gruzijske strane na mir. Na njima leži odgovornost zaštite stanovništva", rekao je Medvedev tokom susreta sa ministrom odbrane Anatolijem Serdjukovom i načelnikom Generalštaba oružanih snaga Nikolajem Makarovom od kojih je tražio da mu referišu o trenutnom stanju u Južnoj Osetiji.

Rusija preduzima adekvatne vojno-političke mere radi prekida nasilja u Južnoj Osetiji i zaštite civila, od kojih su većina državljani Ruske Federacije, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U razgovoru održanom na inicijativu Merkelove, Medvedev je aktivnosti gruzijskog rukovodstva ocenio kao agresivnu vojnu akciju usmerenu protiv ruskih mirovnjaka i civila, saopštila je pres služba Medvedeva. "Tbilisi je preduzeo podmukli i ničim isprovocirani napad" na glavni grad nepriznate Južne Osetije, rekao je ruski predsednik i naveo da je Rusija preduzela mere, uzimajući u obzir gubitke života među mirovnjacima i stanovnicima Južne Osetije.

Prema tvrdnjama ruskog mirovnog kontingenta, poginulo je 12, a ranjeno 50 mirovnjaka, a vlasti u Chinvaliju procenjuju da je poginulo oko 1.400 Južnoosetina.

"Jedini mogući i razuman izlaz iz sadašnjeg stanja je povlačenje gruzijske vojske na polazne pozicije i neodložno potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o neupotrebi sile. Samo posle toga biće moguće razgovarati o daljim merama za deeskalaciju napetosti", rekao je Medvedev.

"Sukob se širi i na Abhaziju"

Ruska avijacija bombardovala je danas delove druge separatističke gruzijske oblasti, Abhazije, u operaciji kojom se izgleda širi konflikt u zemlji koji se do sada odvijao uglavnom oko Južne Osetije, javila je gruzijska televizija.

Gruzijska televizija je navela da Rusi bombarduju sela Sakeni i Bas-Kvapčara u klisuri Kodori koja je pod gruzijskom kontrolom u Abhaziji.

Zvaničnici separatističke Abhazije su, medjutim, rekli da taj region bombarduju njihovi avioni, a ne ruski, i da će se operacija nastaviti.

Prema navodima visokog abhaskog zvaničnika, Gruzija pojačava svoj vojni kontingent na granici sa Abhazijom.

Gruzija povlači kontingent iz Iraka

Gruzija će povući čitav kontingent od 2.000 vojnika iz Iraka čim američke snage prisutne u toj zemlji obezbede prevoz, izjavio je komandant gruzijskog kontingenta.

"Čitav kontingent se vraća iz Iraka kući. Čekamo da nam američka strana obezbedi povratak", izjavio je Rojtersu pukovnik Bondo Majsuradze.

On je kazao da pripadnici gruzijskog kontingenta u Iraku pažljivo prate dešavanja u Južnoj Osetiji i jedva čekaju da se vrate.

"Svi gledaju televiziju i žele da se vrate kući što je pre moguće kako bi pomogli našim vojnicima da se odbrane od neprijatelja", kazao je on.

Savet bezbednosti bez rezolucije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije uspeo na sinoćnjem sastanku da donese rezoluciju o situaciji u Južnoj Osetiji. Očekuje se da će članice Saveta bezbednosti nastaviti konsultacije po tom pitanju, ali nije saopšteno kada će to biti, javila je ruska agencija Itar-Tas.

Stalni predstavnik pri UN Vitalij Čurkin rekao je na sastanku da je Rusija prisutna na teritoriji Gruzije na potpuno legalan način i da tu izvodi mirovnu misiju u skladu s međunarodnim sporazumima.

"Naš glavni zadatak je očuvanje mira. Rusija je u istoriji bila garant bezbednosti kavkaskih naroda i to će biti i ubuduće", rekao je sinoć Čurkin na otvorenom sastanku SB UN posvećenom situaciji u Južnoj Osetiji.

Izbeglice stižu u Severnu Osetiju

Južnu Osetiju je poslednjih dana napustilo oko 7.400 izbeglica, saopštio je predstavnik Visokog komesarijata UN (UNHCR) za izbeglice Ron Redmond, prenosi Itar-Tas.

Agencija prenosi da se u njegovom izveštaju navodi da je u rusku republiku Severnu Osetiju stiglo do pet hiljada izbeglica, a da je iz zone konflikta u druge delove Gruzije prešlo oko 2.400 ljudi. Redmond je izvestio da su te cifre dale Rusija i Gruzija.

Prema njegovim rečima, to su okvirne procene zbog toga što međunarodni humanitarni radnici zbog nastavljenih sukoba ne mogu slobodno da se kreću u oblasti, prenela je rano jutros iz Njujorka ruska agencija Itar Tas.

Visoki komesarijat za izbelice je izrazio zabrinutost zbog nivoa bezbednosti izbeglica i pozvao Gruziju i Rusiju da im garantuju sigurne i bezbedne puteve izlaska iz zone konflikta.

Prema rečima Redmonda, razmere destrukcije u zoni sukoba rastu. U Južnoj Osetiji je tako saobraćaj praktično obustavljen, a u prodavnicama ponestaju hrana i voda za piće.

Međunarodni komitet Crvenog krsta pozvao je zaraćene strane da ekipama za pružanje prve pomoći dozvole da evakuišu ranjene iz Chinvalija zato što je gradska bolnica zatvorena zbog granatiranja i ne može da prima pacijente.

Prema podacima iste organizacije, u Chinvaliju nema struje i vode za piće, a u prekidu su telefonske veze.
Evakuacija stanovnika Chinvalija, prestonice Južne Osetije (FoNet)
Kako je tokom noći prenela novinska agencija Interfaks citirajući lokalnog vladinog portparola, oko 140 autobusa sa izbeglicama iz Južne Osetije stiglo je u susedni ruski region Severnu Osetiju.

Taj portparol je rekao da očekuje da će tokom dana još više izbeglica stići u Severnu Osetiju.

Narod Severne Osetije govori istim jezikom i ima istu kulturnu tradiciju kao i narod Južne Osetije.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Severna Osetija je ostala ruska oblast, dok je Južna Osetija postala deo Gruzije, države koja se prethodno otcepila od Rusije, a Južna Osetija je proglasila svoju nezavisnost od Gruzije početkom 1992. godine.

Kriza u Gruziji i Kosovo

Spoljnopolitički komentator lista Politika, Boško Jakšić, je gostujući u vestima B92, rekao da je situacija u Južnoj Osetiji i Abhaziji direktna posledica onoga što se dogodilo na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: