Utorak, 15.04.2008.

18:23

Varma: Izbori u nadležnosti UNMIK-a

Portparol Generalnog sekretara UN Brendan Varma ocenio je da bi održavanje lokalnih izbora na Kosovu bez odobrenja UNMIK-a bilo u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

Izvor: Tanjug

Default images

"Kao što znate, time se bavi UNMIK i jedino mogu da ponovim ono što UNMIK kaže, a to je da je održavanje izbora na Kosovu izvršna funkcija UNMIK-a i da bi, ako to neko pokuša bez odobrenja UNMIK-a, to bilo protivno Rezoluciji UN 1244", rekao je Varma londonskom BBC-ju.

Varma nije hteo da ulazi u detalje, odnosno u logiku UNMIK-ove ponude o održavanju srpskih lokalnih izbora u pet opstina po svom izboru, ali ne u isto vreme sa parlamentarnim i lokalnim izborima u samoj Srbiji 11. maja.

Na pitanje kako Generalni sekretar UN vidi budućnost UNMIK, koji bi prema planu Martija Ahtisarija do leta trebalo da se ugasi, a da ga zameni evropska misija, on je rekao da je UNMIK rezolucijom 1244 dobio mandat od Saveta bezbednosti i da će ostati na Kosovu sve dok Savet bezbednosti ne promeni odluku.

Osvrćući se na činjenicu da je Savet bezbednosti UN duboko podeljen po tom pitanju i da se Rusija, kao stalna članica Saveta sa pravom veta, protivi bilo kakvoj promeni mandata UNMIK bez saglasnosti Beograda, Varma je potvrdio da je Kosovo bila jedna od tema razgovora Ban Ki Muna u Moskvi i dodao da je ruski stav "poznat".

"Naš stav je, pak, ostao nepromenjen, a to je da se naš rad zasniva na Rezoluciji 1244", naveo je Banov portparol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: