Riker: Izbori, ali ne 11. maja

Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio da Vlada Srbije može da sprovede lokalne izbore samo u pet opština sa srpskom većinom, ali ne 11. maja jer ne postoje tehnički uslovi.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 12.04.2008.

09:23

Default images

Portparol UNMIK-a Sven Lindholm izjavio je sinoć da je Riker u pismu upućenom ministru za Kosovo i Metohiju Slobodanu Samardžiću poručio da, ako srpska vlada želi da sprovede legitimne lokalne izbore na Kosovu, to može da se uradi u pet opština sa srpskom većinom i da je Riker voljan da razgovara sa srpskim vlastima o tom pitanju.

Lindholm je kazao da bi, ako bi izbori bili održani u Leposaviću, Zubinom Potoku, Štrpcu, Zvečanu i Novom Brdu, te izbore morao da sprovede UNMIK.

Riker je u pismu Samardžiću, kako je preneo Lindholm, rekao da su lokalni izbori pod isključivom nadležnošću UNMIK-a i da se na Kosovu na lokalnom nivou samo izbori koje organizuje UNMIK mogu smatrati legitimnim.

"Ako Vlada Srbije održi lokalne izbore na Kosovu, oni se neće smatrati legitimnim, ovi izbori su u nadležnosti UNMIK-a i to Vlada Srbije prepoznaje kroz Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN", naveo je Lindholm delove Rikerovog pisma.

Šef UNMIK-a je kazao da Misija UN, kada su pitanju parlamentarni izbori, te izbore neće pomagati, ali ni ometati njihovo održavanje, rekao je Lindholm.

Odalović: RIK vrši pripreme

Član radne grupe za sprovođenje izbora na Kosovu Republičke izborne komisije Veljko Odalović, izjavio da ta radna grupa nastavlja da radi u skladu sa ranije usvojenim odlukama, bez obzira na stavove šefa UNMIK-a Joahima Rikera.

"Republičkoj izbornoj komisiji se niko nije obratio. Imamo našu ranije usvojenu odluku po kojoj vršimo sve pripremne radnje za odžavanje izbora na Kosovu i Metohiji", kazao je Odalović.

Odalović je naveo da na RIK-u nije da odlučuje o modalitetima koje je predložio Riker.

Mediji su izneli različite informacije o Rikerovom predlogu, pa je prema nekima napisima šef UNMIK-a predložio održavanje izbora u pet, a prema drugima u deset opština, ali ne 11. maja.

Odalović je precizirao da se preduzimaju sve radnje predviđen odlukom o sprovođenju lokalnih izbora u Pokrajini, a da o krajnjem ishodu treba pitati ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića.

"Kakav dogovor bude postignut tako ćemo se ponašati", rekao je Odalović.

Republička izborna komisija u sredu je donela odluku o sprovođenju lokalnih izbora 11. maja na teritoriji Kosovo i Metohija.

Kako je odlučeno, RIK će sprovesti lokalne izbore, organizovaće tehničku pripremu, utvrditi standarde za izborni materijal i propisati pravila i obrasce za sprovođenje izbornih radnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: