"Dvostruki standardi Haškog suda"

Ministarstvo inostranih poslova Rusije izrazilo sumnju u objektivnost Haškog suda zbog oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2008.

10:35

Default images

Oslobađajuća presuda jednom od bivših komandanata "Oslobodilačke vojske Kosova" Ramušu Haradinaju, optuženom za mnogobrojne zločine protiv čovečnosti i ratne zločine protiv Srba, dovodi u sumnju proklamovanu nepristrasnost i objektivnost Haškog suda, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

"Sve su uočljiviji dvostruki standardi u pristupu Suda prema stranama u konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije, naročito na fonu šokantnih delova memoara bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte koji su se pojavili u medijima", navodi Ministarstvo inostranih poslova Rusije u reagovanju na presudu Tribunala.

Izricanju oslobađajuće presude Haradinaju doprinelo je značajno slabljenje dokazne baze zbog nemogućnosti da se optužbe potkrepe izjavama svedoka, pri čemu, deo materijala, kako izgleda, nije uzet u obzir na način na koji je to potrebno, kaže se u saopštenju.

Rusija je više puta skretala pažnju na skandalozan tok procesa u predmetu Haradinaj, gde je postojao pritisak na svedoke bez presedana i zabeleženi slučajevi njihovog ubistva, navela je zvanična Moskva, dodajući da je, bez obzira na to, Tribunal više puta puštao optuženog na Kosovo zbog "ličnih" okolnosti.

Haški tribunal je 3. aprila doneo oslobađajuću presudu za bivšeg kosovskog premijera, optuženog za zločine protiv Srba, Roma i Albanaca koji nisu podržavali OVK, počinjene 1998. godine.

Tužilaštvo je tražilo za Haradinaja kaznu od 25 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: