U ZASTAVI NAJAVLJENE DEMONSTRACIJE ZA PONEDELJAK

Izvor: B92

Nedelja, 12.08.2001.

21:56

Default images
Predsednica Samostalnog sindikata "Zastave-automobili" Zorica Djurdjevic najavila je da ce u Kragujevcu u ponedeljak poceti demonstracije radnika i socijalni nemiri ukoliko Vlada Srbije ne pristane da revidira sporazum kojim je predvidjeno da 50 odsto zaposlenih u "Zastavi" postane tehnoloski visak. Tim povodom, u nedelju popodne u Beogradu je odrzan vanredni sastanak predstavnika Samostalnog sindikata “Zastave” sa predstvanicim Vlade Srbije. Republicki ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahovic je u izjavi za B92, medjutim, uoci ovog sastanka rekao da revizija sporazuma ne dolazi u obzir, i da ce ovaj sastanak imati za cilj da se jos jednom detaljno objasne kriterijumi koji su korisceni za formiranje liste viska zaposlenih. Vlahovic takodje naglasava da predstavnici Vlade Srbije zele maksimalnu kooperativnost sa predstavnicima sindikata grupe "Zastava":

“Revizija ne dolazi u obzir – jer smo imali dugu proceduru pregovora kojim smo finalizovali dokument sporazuma izmedju poslovodstva Vlade i sindikata. Danasnji sastanak je informativnog karaktera i ja ne ocekujem socijalne nemire jer ne vidim svrhu takvih strajkova - ne vidim sta bi sada bio razlog strajkova. Radnici su imali priliku da se na referendumu izjasne o vladinom programu i oni su podrzali ovaj program”, kaze Vlahovic.

Podsetimo, sporazumom Vlade Srbije, rukovodstva i sindikata previdjeno je da polovina od 30.000 zaposlenih postane tehnoloski visak. U Fabrici automobila ce, kako je predvidjeno, od 11.500 radnika u radnom odnosu ostati samo 3.500. Oni zaposleni za cijim je radom prestala potreba mogu u svojim kadrovskim sluzbama da se pismenim putem izjasne za jednu od tri punudjene opcije: uzimanje otpremnine, prijavljivanje na biro za zaposljavanje ili prekvalifikaciju. Inace u ponedeljak pocinje sudski proces protiv radnika “Zastave” koji su na nedavnim demostracijama u Kragujevcu fizicki napali minstre Vlade Srbije prilikom njihove posete toj fabrici. Republicki ministar privatizacije Aleksandar Vlahovic kaze da ocekuje da pokretanjem sudskog procesa protiv pomenutih radnika svako od njih odgovara za svoje postupke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: