Zvaničan kraj pregovora o Kosovu

Danas se i zvanično završavaju četvoromesečni pregovori Beograda i Prištine o statusu Kosova uz posredovanje međunarodne trojke.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 10.12.2007.

07:19

Default images

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun sinoć je zvanično predao članicama Saveta bezbednosti izveštaj međunarodne trojke Kontakt grupe o tromesečnim pregovorima Beograda i Prištine. U izveštaju se navodi da su Beograd i Priština obećali da će se suzdržati od poteza koji bi mogli da ugroze bezbednosnu situaciju na Kosovu, ne odustajući od svog stava o pitanju statusa.

Diplomate u Njujorku su naglasile da danas ne treba očekivati "vidljive rezultate" rada na kosovskom problemu jer članicama Saveta bezbednosti treba vremena za proučavanje izveštaja i konsultacije, javile su agencije.

Savet bezbednosti će o budućnosti Kosovu raspravljati 19. decembra, a kako je najavljeno, delegaciju Srbije predvodiće premijer Vojislav Koštunica.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin zalaže se da se na sednici Saveta bezbednosti, 19. decembra, kada će se razmatrati izveštaj "trojke", usvoji predsedničko saopštenje u kome će se podržati nastavak pregovora Beograda i Prištine.

"Kosovo će vrlo brzo proglasiti nezavisnost"

Vlada Kosova saopštava da će pokrajina sigurno proglasiti nezavisnost pre maja sledeće godine, a studenti u Prištini demonstriraju tražeći da nezavisnost bude proglašena već sada.

Pregovarački tim Kosova smatra da su zaključeni svi pregovori o budućem statusu Kosova i sa ključnim međunarodnim partnerima započeće konsultacije radi koordinacije aktivnosti na proglašenju i priznavanju nezavisnosti, izjavio je danas Skender Hiseni.

Portparol pregovaračkog tima Kosova je novinarima posle sastanka tima rekao da su predstavnici Kosova konstatovali da više nema prostora za pregovore i zauzeli stav da, uz međunarodnu koordinaciju, okončaju proces utvrđivanja statusa Kosova.

Predstavnici Kosova i sam predsednik Fatmir Sejdiu zatražili su od Saveta bezbednosti UN da prisustvuju sednici tog tela 19. decembra.

"Pošto će na tom sastanku i zvanično biti predstavljen izveštaj 'trojke', mi smatramo da predsednik Sejdiu treba da na sednici iznese stavove Kosova", rekao je Hiseni.

Agencija Asošiejted pres prenosi da se u Prištini januar i februar neformalno pominju kao period kada može biti doneta deklaracija o nezavisnosti.

Kosovski premijer Agim Čeku zatražio je od Evropske unije da brzo reši budućnost Kosova. EU mora "da prepozna potrebu za brzim i trajnim zaključivanjem tog procesa", rekao je Čeku u izjavi koju je danas objavila američka agencija Asošijeted pres.

"Mislim da Srbija ima izbor: da ide u budućnost zajedno s nama ili da se sama vrati u prošlost. Nadam se će učiniti pravilan izbor", rekao je Čeku.

Beograd se nada nastavku pregovora

Član beogradskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović kaže da se sa statusom Kosova ništa značajnije neće desiti do 19. decembra, kada bi, kako očekuje, Savet bezbednosti trebalo da donese preporuku o nastavku pregovora.

"Čak ni 19. decembra ne očekujem odluku. Jedino što bi moglo da se desi, a to svi očekujemo i nadamo se, da SB tada donese odluku ili preporuku o nastavku pregovora", kazao je Bogdanović.

"Očekujemo da SB donese odluku da se pokuša ponovo sa iznalaženjem kompromisnog rešenja", kazao je on i podsetio da opasnost da Albanci proglase nezavisnost nije isključena.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić pretpostavlja da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija iz izveštaja pregovaračke trojke zaključiti da je napretka u rešavanju statusa Kosova i Metohije bilo, ali da ne veruje da će odobriti nastavak direktnih pregovora Beograda i Prištine.

"Izveštaj, u suštini, govori o nemogućnosti da se direktnim dijalogom reši status, mada istovremeno sugeriše i mogućnost pregovora o nekim zajedničkim interesima", rekao je Janjić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: