Sreda, 10.10.2007.

12:22

Hapšenje neposlušnih generala

Mjanmarska vojna hunta uhapsila pet generala i više od 400 vojnika koji su odbili da pucaju na demonstrante.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Indonežanski list Džakarta post, pozivajući se na zvaničnika vlade u Mjanmaru koji je želeo da ostane anoniman, navodi da je pet generala odbilo da pošalje jedinice protiv monaha i hunta ih je ubrzo zatvorila, rekao je mjanmarski zvaničnik, ne želeći da saopšti imena uhapšenih.

Prema njegovim rečima, uhapšeno je i oko 400 vojnika koji su pred sveštenicima sklonili oružje i zamolili ih da im oproste, shvativši da su počinili najveći od svih grehova.

"Monasi su simbol naše vere i našeg života. Ljudi su veoma ogorčeni što su se vojnici usudili da pucaju na njih. Ubiti sveštenika smatra se najvećim od svih grehova", dodao je zvaničnik.

On je rekao i da mnogi članovi Vlade, ne dolazeći na posao, diskretno pokazuju da se ne slažu s nasilničkim postupanjem hunte.

Neimenovani zvaničnik smatra da su to jasni signali da u režimu ima neslaganja i da mnogi njegovi pripadnici osuđuju nasilje prema demonstrantima, iako to ne govore glasno.

Nemiri uništili turizam

Prošlomesečni protesti u Mjanmaru i nemiri militantnih grupa uz krvave incidente, srušili su značajno turistički priliv, pa su neki hoteli bili prinuđeni da obore cene i do 80 odsto da bi privukli goste.

Kako su kazali izvori bliski turističkim organizacijama, došlo je do zastoja u dolasku stranaca, bilo zbog posla ili turizma, pošto su sukobi kulminirali u poslednjoj sedmici septembra.

Najmanje deset osoba poginulo je u sukobima u Mjanmaru, a efekti nemira na ulici odrazili su se i na poslovanje na berzi.

"Poslovalo se jako loše. Mnogi od nas bili su bez posla nedeljama", potvrdio je turistički vodič, jedan od 4.000 licenciranih u bivšoj Burmi, kojom poslednjih 45 godina vlada vojska.

Turistički radnici ističu da nije reč samo o sezonskom faktoru, već o otkazivanju aranžmana, jer se veliki broj klijenata uopšte nije ni pojavio na rezervisani dan dolaska.

Kako se zvanično navodi, Mjanmar je od početka godine do marta posetilo 192.000 turista.

Za razliku pd toga, susedni Tajland ove godine očekuje oko 13 miliona stranih turista, a takođe "ratom preplašena" Kambodža cilja na dva miliona turista.

IPU: Sankcije režimu u Mjanmaru

Interparlamentarna unija (IPU) pozvala na uvođenje sankcija protiv vojne hunte u Mjnamaru zbog kršenja ljudskih prava.

Ta organizacija koja okuplja više od 40.000 parlamentaraca iz 147 zemalja, izrazila je veliku zabrinutost zbog "brutalne upotrebe sile od strane policije i vojske u Mjanmaru protiv mirnih demonstracija koje su predvodili budistički monasi i građani".

Komitet IPU zadužen za praćenje nasilja nad poslanicima u svetu saopštio je da je nekoliko parlamentaraca u Mjanmaru uhapšeno tokom nedavnih demonstracija protiv vojnog režima.

"Nije reč samo o Aung San Su Ći koja je uhapšena, već i o nekoliko parlamentaraca, kao i o nedužnim civilima i budističkim monasima", saopštio je Komitet IPU.

Unija je zatražila i pooštravanje ekonomskih sankcija i uvođenje embarga na isporuke oružja Mjanmaru, ako se nešto u toj državi ne promeni na planu demokratizacije društva.

Pored Mjanmara, Komitet IPU baviće se ove sedmice sa još 56 slučajeva zlostavljanja paralmentaraca u svetu, pre svega u Kolumbiji, na Filipinima, Šri Lanki, Ekvadoru, Eritreji, Libanu i Zimbabveu.

Pre šest godina 11 poslanika paralmenta Eritreje uhapšeno je zbog pozivanja na demokratizaciju zemlje. Od tada im se gubi svaki trag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: