Bošnjačke stranke pozvale na mir

Dve najjače bošnjačke stranke, Lista za Sandžak i Sandžačka demokratska partija, pozvale su na očuvanje mira u Sandžaku.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.10.2007.

08:27

Default images

Zajednički apel upućen je na inicijativu predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice radi "smiravanja naraslih napetosti". U međuvremenu, suspendovani su policajci koji su prekoračili ovlašćenja prilikom upada u džamiju u Sjenici, čime su stvoreni uslovi da se poslanici SDP-a vrate u parlament.

"Kao dve najveće političke organizacije u Sandžaku, koje zbog toga imaju i posebnu političku odgovornost, upućujemo zajednički apel svim Bošnjacima da sada pokažu punu odgovornost i ne dozvole da se na bilo koji način izazove napetost ili dođe do ugrožavanja javnog reda i mira", navodi se u saopštenju kabineta predsednika Vlade Srbije.

Dodaje se da se svi problemi koji su se pojavili u funkcionisanju Islamske zajednice "moraju rešavati bez uplitanja političkih stranaka i isključivo na osnovu pravila koja važe unutar Islamske zajednice".

"Najodlučnije se suprotstavljamo svakom obliku nasilja u rešavanju problema funkcionisanja Islamske zajednice i posebno insistiramo i upozoravamo da građani i vernici ne smeju biti uvučeni u bilo koju vrstu sukoba oko ovih problema", navodi se u saopštenju.

Lista za Sandžak i SDP pozvali su sve Bošnjake, sve sugrađane i sve vernike da pred nastupajući Ramazanski bajram zajedno sačuvaju mir, a da se pitanje rada Islamske zajednice "isključivo rešava saglasno unutrašnjim verskim pravilima Islamske zajednice".

Ljajić: Ugljaninovi pokušaji

Lider SDP-a Rasim Ljajić potvrdio je i da će se poslanici te stranke vratiti u parlament.

Na pitanje da li su on i Ugaljanin svojim sukobima doprineli sadašnjoj situaciji unutar Islamske zajednice, Ljajić je rekao da SDP nema nikakvog udela u poslednjim dešavanjima.

"Nema nikavih mistifikacija, kao što vidimo da se ovde predstavlja, da je izbor između Sarajeva i Beograda. To je lažna dilema. Ovde je pokušaj da se preotme uticaj u Islamskoj zajednici od Sulejmana Ugljanina i SDA", kaže on.

"Svi govore o situaciji u Sandžaku, jedino predsednik opštine o tome ćuti, ali to nas neće obeshrabriti da uložimo napore da sprečimo eskalaciju nasilja u Sandžaku", rekao je on.

Ljajić ocenjuje i da je ministar vera Radomir Naumov napravio grešku svrstavajući se na jednu od suprotstavljenih strana u Islamskoj zajednici. Ljajić je poručio da veru treba prepustiti verskim službenicima:

"Političari nemaju mesta da se mešaju u unutrašnje stvari islamske verske zajednice, kao što smatram apsolutno političkom greškom, da ne upotrebim težu reč, činjenicu da je ministar Naumov već požurio da primi delegaciju samoproklamovane islamske verske zajednice i da time da podršku, što predstavlja direktno mešanje jednog ministra u unutrašnje poslove islamske verske zajednice", kazao je Ljajić.

"Nismo ispostava Ugljanina"

Jusufspahiæ i Ašèeriæ na konferenciji za novinare (Beta)
S druge strane, muftija Muhamed Jusufspahić demantovao je da je Islamska zajednica Srbije ispostava Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.

Jusufspahić je na konferenciji za novinare rekao da IZS podržava 80 odsto muslimana u Srbiji, jer je njeno opredeljenje - život u okvirima države Srbije, koja je njihova jedina matična država.

On kaže da novi reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ima podršku više od pola imama u Srbiji.

Jusufspahić je rekao da od oko 140 imama u Srbiji više od polovine podržava Zilkića i odluku Rijaseta o smeni starešine Islamske zajednice Muamera Zukorlića.

Jusufspahić je rekao da se Islamska zajednica Srbije u ogromnoj većini opredeljena da sledi istorijsku tradiciju po kojoj je priznanje mešihata u Istanbulu dobila desetak godina pre zajednice u Bosni i Hercegovini.

On je odbacio navode da je Islamska zajednica u Srbiji ispostava SDA Sulejmana Ugljanina i ponovio da je mešanje politike u odnose u verske zajednice neprihvatljivo.

Istakavši da narod nije izabrao poslanike sa područja Sandžaka da bi se mešali u odnose Islamske zajednice, Jusufspahić je ocenio da Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića podržava Zukorlića u zamenu za političku podršku.

"Ne želimo prihvatiti mešanje islamskih zajednica susednih zemalja u odnose srbijanskih muslimana međusobno i s državom u kojoj žive", rekao je Jusufspahić, ocenivši da je to "spasonosno i korisno i za muslimane i za Srbiju i države u regionu".

Kako je dodao, možda bi koncept Rijaseta Islamske zajednice sa sedištem u Sarajevu i bio prihvatljiv, pod uslovom da je u svom nazivu isključio teritoriju.

Generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice Eldin Ašćerić pozvao je islamske vernike da održe mir i dostojanstvo.

Islamska zajednica Srbije 4. oktobra izabrala je Zilkića za reis-ul-ulemu i smenila Zukorlića sa mesta glavnog muftije i predsednika mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Zukorlić je osporio legitimnost tih odluka i na saboru Islamske zajednice Sandžaka 6. oktobra dobio podršku da ostane na tim funkcijama.

Država i verski odnosi

Adem Zilkiæ (Beta)
Ministar vera Srbije Radomir Naumov izjavio je da se država ne meša u unutrašnje i organizacione stvari pojedinih verskih organizacija.

Naumov je objasnio da verska zajednica obuhvata vernike jedne veroispovesti, na jednoj teritoriji, koji se sami organizuju. "Kako se oni organizuju, to država prihvata", rekao je Naumov. Takav stav države prethodno je potvrdio i novi reis-ul-ulema Islamske zajednice Adem Zilkić, koji je rekao da mu je ministar vera rekao da se država neće mešati u dešavanja u Islamskoj zajednici.

"Ministar vera nam je rekao da smo mi legalan organ, ja legalno izabran predsednik, da se država neće mešati u sukob, ali da će državni organi voditi računa o zaštiti javnog reda i mira i zaštititi verske obrede, vernike i verske službenike", kaže on.

Moj osnovni cilj, kada sam se prihvatio ove dužnosti, bio je da srpskoj javnosti i drugima van Srbije ponudim drugačiju sliku, da pokažemo da hoćemo jedinstvenu Islamsku zajednicu i mir", kaže Adem Zilkić.

Zilkić je rekao da je pre nego što je prihvatio mesto vrhovnog poglavara, kontaktirao sa liderima Sandžačke demokratske partije i koalicije Lista za Sandžak Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, i da im je preneo da, ako on bude izabran na to mesto, nikad neće moći da se mešaju u dešavanja u Islamskoj zajednici.

Tri Zajednice u Srbiji

Oliver Potežica, publicista i dugogodišnji ambasador u islamskim zemljama, kaže da je raskol unutar Islamske zajednice počeo još sa raspadom SFRJ.

Ovaj diplomata za B92 objašnjava da je u velikoj Jugoslaviji postojala jedinstvena Islamska zajednica sa sedištem u Sarajevu, a mešihati iz Hrvatske i Slovenije i danas priznaju Sarajevo kao duhovni centar. U Srbiji je situacija komplikovanija, ocenjuje Potrežica.

"Pošto je sedište Islamske verske zajednice za Srbiju bilo u Prištini, a ne u Beogradu, muslimani iz Sandžaka prave svoju islamsku versku zajednicu, u nastojanju da se oslobode tutorstva. Beogradsko muftijstvo odbacuje veze sa Prištinom i odbacuje tutorstvo", kaže on.

"Onda polako, vremenom, dolazi do stvaranja i do zvaničnog registrovanja dve islamske verske zajednice u Srbiji, a mi ih de fakto sada imamo tri", kaže on.

"Ako uzmemo Islamsku versku zajednicu na Kosovu, imamo Islamsku versku zajednicu Srbije, koja je osnovana sa sedištem u Beogradu i imamo mešihat Islamske verske zajednice u Novom Pazaru, koji je izrastao iz ove Islamske verske zajednice Sandžaka“, kaže on.

Potežica kaže da niko ne može da predvidi u kojem smeru će se razvijati sukob unutar Islamske zajednice, ali ističe da država Srbija nema pravnog osnova da se umeša.

Rešenje mogu pronaći samo muslimanski vernici i imami, i to razgovorima unutar svoje zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: