USKRS U PODGORICI POD SENKOM IZBORA

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2001.

16:44

Default images
U nedelju ujutru je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici odrzana velika vaskrsnja liturgija koju je sluzio mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije. Prvi put u poslednjih nekoliko godina na uskrsnjoj liturgiji u Podgorici nije bilo visokih predstavnika aktuelne crnogorske vlasti, javlja Srna. Bogosluzenju su prisustvovali savezni ministar vera Bogoljub Sijakovic, bivsi ministar vera u Vladi Crne Gore Budimir Dubak, predsednik Narodne stranke Dragan Soc i generalni sekratar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vucic.

Kako je javio dopisnik Radija B92 Nebojsa Skenderi, lideri svih parlamentarnih stranaka uputili su vjernicima cestitke povodom praznika, a to je uradio i crnogorski predsjednik Milo Djukanovic, koji svoju cestitku ove godine nije adresirao na Amfilohija vec na sve vjernike, svjestenstvo i pripadnike pravoslavne i katolicke veroispovesti.

Do vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ostalo je samo jedna nedjelja. Predsjednik DPS-a Milo Djukanovic, izjavio je u Pljevljima, da je presudni razlog zbog koga njegova partija zeli da obnovi crnogorsku drzavnost briga za buducnost i zelja da se, kako je rekao, ozdrave odnosi sa bracom u Srbiji. Djukanovic je rekao da niko nema pravo "da dozvoli da odnosi izmedju Srbije i Crne Gore i dalje metastaziraju", te da i Srbija i Crna Gora “imaju dovoljno demokratskog kapaciteta, da svoje odnose rijese u interesu regionalne stabilnosti". S druge strane, Socijalisticka narodna partija je jos jednom ponovila da medjunarodna zajednica ne podrzava politiku Mila Djukanovica za otcjepljenjem Crne Gore od Srbije. "Medjutim, on na tome i dalje istrajava", kazao je clan Glavnog odbora SNP-a Dragan Koprivica, ocijenjujuci da ce takav, kako se izrazio, tragokomican raskorak rezultirati raspadom aktuelnog politickog sistema u Crnoj Gori. Na kraju recimo da je bivsi potpredsjednik i vrsilac duznosti predsjednika Predsjednistva SFRJ, Branko Kostic, izjavio da se ne bi iznenadio ako se ispostavi da se i njegovo ime nalazi na zapecacenim optuznicama Medjunarodnog suda za ratne zlocine pocinjene na tlu bivse Jugoslavije, koje su zvaniccnici Haskog tribunala nedavno predali ministru unutrasnjih poslova Crne Gore. Kostic je rekao da on priznaje Haski tribunal, bez obzira sto smatra da je "osnovan u funkciji politickog pritiska", te da bi prihvatio da bude izrucen Tribunalu, jer se, kako je rekao, ni u cemu ne osjeca krivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: