Irak: Poslanici se ne plaše

Poslanici iračkog parlamenta rešili da održe vanrednu sednicu kako bi pokazali da ih jučerašnji napad na parlament nije uplašio.

Izvor: B92, Beta

Petak, 13.04.2007.

10:12

Default images

U eksploziji u poslaničkom restoranu juče je poginulo osam osoba, među njima tri poslanika. Parlament je sve do juče važio za najobezbeđeniju zgradu u Bagdadu. Istraga treba da pokaže kako je bilo moguće da bombaš-samoubica prođe neopažen kroz pet bezbednosnih provera i uđe u parlament.

Iako u Bagdadu i Iraku svaki dan ginu civili, taj napad izazavao je naročitu pažnju svetskih zvaničnika. Ki Mun Ban, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, kaže da je veoma uznemiren neprekidnim nasiljem, posebno poslednjim napadom na irački parlament u zelenoj zoni.

"Takvo nasilje, kakvi god da su motivi, nikada se ne može opravdati. Sve probleme, konflikte ili razlike u stavovima treba rešavati na miran način, dijalogom", kaže on.

Džordž Buš, predsednik SAD, kaže da je u interesu svih pružiti pomoć mladoj demokratiji kako bi mogla da se sama održi, da vlada i da se brani od ekstremista i radikala.

"Poručujem iračkoj vladi da smo uz nju i da preduzme sve što je potrebno kako bi se, ne samo politički pomirili, već i uredili bezbednosne snage koje bi bile u stanju da se izbore sa vrstom ljudi koja izvodi takve napade", kaže Buš.

Vojska SAD plaća odštete

Vojska SAD platila najmanje 33 miliona dolara odštete porodicama žrtava u Iraku i Avganistanu.

Reč je civilima koji su iz raznih razloga greškom ubijeni na kontrolnim punktovima, u snajperskoj vatri ili su pogođeni zalutalim mecima. Od oko 500 takvih incidenata, prema procenama Američke unije građanskih sloboda, njih oko 200 je odbačeno kao neosnovano jer se radilo o pogibijama u borbama.
Za oko 165 slučajeva plaćeno je od 500 do 35.000 dolara po slučaju.

Hjuman rajts voč je pozdravio plaćanje odštete, ali i saopštio da bi u taj program trebalo uključiti žrtve američkih najamnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: