JOVANOVIC O MILOSEVICU

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2001.

17:17

Default images
Sef poslanicke grupe DOS u Skupstini Srbije Cedomir Jovanovic obratio se novinarima u zgradi Vlade naglasavajuci da posle konferencije za novinare u utorak vise nece govoriti o susretu sa Slobodanom Milosevicem. Jovanovic se "osetio odgovornim za situaciju u kojoj se naslo drustvo". "U jednom trenutku je procenjeno da ce u slucaju nasilnog zauzimanja rezidencije u Uzickoj biti najmanje 30 zrtava. Zatrazio sam dozvolu od premijera Djindjica da udjem i on mi je to dopustio", rekao je Jovanovic. "Razgovori su imali 3 runde i trajali su ukupno 10 sati. Milosevic je bio izuzetno tvrd u odbrani svojih stavova i bio spreman da se brani uz jasnu konstataciju da je zatvor za njega nesto sto je neprihvatljivo, da sebe ne smatra kriminalcem i da stoga smatra da je borba jedini izlaz, da ne veruje da moze pobediti snage policije i da ce sam sebi suditi. Tokom poslednje runde razgovora doslo je do obrta i on je pristao da udje u sluzbeno vozilo i da potom izadje pred istraznog sudiju. On je zatrazio da se razgovorima pridruzi njegova supruga i potom smo u atmosferi koja i nije toliko vazna dosli do takve odluke", rekao je Jovanovic.

Upitan da li je i kada Marija Milosevic pucala na njega, Jovanovic je rekao da "ona nije ucestvovala u tim razgovorima". "Ona je sa sprata rezidencije sisla posto je s njom otisao da se pozdravi njen otac i reagovala na nacin koji je vec poznat", rekao je Jovanovic. On je odbacio tvrdnje da je Milosevic uoci hapsenja postavio uslove, medju kojima i onaj o bezbednom povratku u zemlju njegovog sina Marka. "Uslove sam predlozio ja, a on je na njih pristao. To nisu bili moji privatni uslovi, vec uslovi koje je postavila drzava", rekao je Jovanovic i dodao da je Milosevicu garanatovano da nece biti podveden na surcinski aerodrom, vec u Centralni zatvor. "Ja sam svojim prisustvom garantovao takav ishod uz unapred veoma jasne argumente koje sam mu predocio, a koji svedoce o cinjenici da papir trpi sve. I njemu samom je bilo jasno da ne moze racunati na apsolutne garancije, niti sam ja pomislio da mu dajem garncije koje bi nasu drzavu dovele u probleme s obzirom na to da smo mi preuzeli medjunarodne obaveze, izmedju ostalih i one prema Haskom tribunalu", rekao je Jovanovic. On je dodao da je Milosevic bitno drugacija osoba od one kakvom su ga predstavljali raniji pregovaraci. "Da li je Milosevic sarmantan ili ne, to cu zadrzati za sebe", zakljucio je Jovanovic, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: